Кухня Рецепти

Замучила спрага? Тоді для вас – домашній квас. 7 перевірених рецептів

Тисячу років цьому напою немає рівних. Натуральний квас не тільки смачний, а й дуже корисний. Він бадьорить і нормалізує обмінні процеси в організмі, впливає на організм подібно до кефіру.

06.06.2018 13:17

Це найдавніший і найпопулярніший літній напій. Історія українського квасу нараховує більше тисячі років. Перша письмова згадка про цей напій датується 988 роком.

У «Повісті временних літ» Нестор-літописець написав, що князь Володимир з нагоди хрещення Русі наказав «роздати народу їжу, мед і квас».

Як продукт молочнокислого бродіння квас регулює діяльність шлунково-кишкового тракту, перешкоджає розмноженню хвороботворних мікробів, піднімає тонус, покращує обмін речовин, зміцнює серцево-судинну систему.

Напої із солодового екстракту дають спортсменам для підвищення фізичної працездатності, зняття втоми і збільшення об’єму м’язів.

Апельсиновий квас

1 апельсин, 300 г цукру, 10 г пресованих дріжджів, 3 л кип’яченої охолодженої води.

Апельсин (помити, ошпарити окропом) зі шкіркою нарізати шматочками, покласти в трилітрову банку. Додати лимонну кислоту (на бажання, 1/4 ч. ложки), цукор і дріжджі. Залити все водою (залишити 4–5 см до горлечка). Накрити марлею і поставити в тепле місце на добу. Відтак процідити, розлити у пляшки, закрити і покласти в холодильник в горизонтальному положенні. Через добу квас готовий. Для кольору можна додати 3 ч. ложки куркуми. Виходить смачний і ароматний квас.

Квас із ревеню

800 г ревеню, 3 л води, 50 г родзинок (замість дріжджів), 200–300 г цукру.

Ревінь почистити, нарізати шматочками і залити теплою кип’яченою водою. Додати родзинки, цукор і залишити в теплі на 3–5 днів для зброджування. Потім розлити у пляшки, додавши в кожну 4–5 родзинок, і поставити в холодильник. Квас готовий, коли родзинки спливли, а пляшки стали твердими.

Квас «Троянда Судану»

40 г чаю каркаде, 5 л води, 10–20 ст. ложок цукру, 0,5 ч. ложки сухих дріжджів.

Закип’ятити 5–5,5 л води, всипати каркаде і зняти з вогню. Остиглий відвар процідити через марлю, добре віджати і додати цукор, розмішати. Додати дріжджі і залишити для бродіння. Можна зробити зранку, до обіду остигне, ввечері розлити у ПЕТ-пляшки (якщо день спекотний, цього часу достатньо для зброджування) і поставити в холодильник. Наступного дня квас можна пити. Якщо прохолодно, а квасу дуже хочеться, то поставити квас у духовку і періодично вмикати її на 50 °С, щоб усередині постійно було тепло.

Яблучний квас

1 л яблучного соку, 3 л води (теплої кип’яченої), 1 ч. ложка сухих дріжджів, 2 ч. ложки розчинної кави.

У ємність відповідного розміру засипати цукор, каву і дріжджі. Вилити теплу воду і сік, перемішати до розчинення інгредієнтів. Накрити кришкою, залишивши отвір, і поставити для бродіння за кімнатної температури на 12 год. Процідити через марлю, заховати в холодильник. Холодний квас грає бульбашками, пахне хлібом.

 

Хлібний квас

500 г чорного хліба, 300 г цукру, 15 г пресованих дріжджів, 5 л гарячої води.

Хліб порізати і запекти у духовці, всипати у каструлю, залити 3 л окропу, накрити кришкою. Коли охолоне, процідити крізь марлю. Жмих знову залити 2 л окропу. Коли прохолоне, процідити. Всю рідину злити в одну ємність, додати цукор, дріжджі, перемішати, залишити за кімнатної температури на ніч. Можна додати кілька скибок лимона і листочків смородини. Процідити, перелити у пляшки, зберігати в холодильнику. Для більшого газоутворення можна додати жменю немитих родзинок або кинути по кілька штук у кожну пляшку.

Грецький імбирний квас «Дзідзібіра»

1,5–2 л води, 80 г імбиру, 400 г лимонів, 200 г цукру, 5 г сухих дріжджів, м’ята (на бажання).

Почистити корінь імбиру, крупно натерти. У 100 мл теплої води розмішати дріжджі і поставити в тепле місце до утворення пінки. Видавити сік з лимонів і крупно нарізати шкірки. У решті теплої води розмішати до розчинення цукор. Додати натертий імбир, шкірки і лимонний сік. Додати воду з дріжджами. Рідина не повинна повністю заповнювати ємність. Закрити горлечко гумовою рукавичкою із проколотим пальцем, поставити в тепле місце на один-два дні, час від часу збовтувати. Після зброджування процідити, перелити у пляшки (у кожну можна вкинути кілька немитих родзинок для різкості), поставити в холодильник ще на два-п’ять днів. Тоді можна пити.

Банановий квас «Без цукру»

2,5 л води, 1 кг м’якоті бананів (переспілих), 15 г пресованих дріжджів.

Воду закип’ятити і остудити приблизно до 40 °С. Банани порізати і трохи розім’яти виделкою. Домагатися однорідного пюре не обов’язково. У теплій воді розчинити дріжджі. Якщо хочете, щоб напій був солодким, можна додати 100 г цукру. У воду з дріжджами покласти бананове пюре і розмішати. Квас має заповнювати 2/3 ємності, щоб не «втік». Щоб квас набув кольору, можна додати 1 ч. ложку розчинної кави, розчиненої у 2–3 ст. ложках окропу. Ємність накрити тканиною і поставити в тепле темне місце на добу. Через добу процідити 2–3 рази. Розлити у пляшки і поставити ще на 1–2 дні в холодильник. Квас готовий.