Кухня Поради

Полюбімо природні барвники

Завдяки кухонним секретам та загальновідомим правилам колорування можна в домашніх умовах отримати навіть фісташковий колір!

18.03.2017 20:29

Біла фарба виходить: з цукрової пудри, помадки, молока, вершків, сметани, білих кремів.

Жовту фарбу отримують з шафрану, розведеного в теплій воді, горілці або у спирті (перед вживанням шафран підсушують при невисокій температурі, подрібнюють, заливають кип’яченою охолодженою водою й через 24 години проціджують через марлю); з цедри лимона, яку використовують так само, як і цедру апельсина. Цедру знімають з апельсина ножем або дрібною терткою, не захоплюючи при цьому гіркої білої шкірки. Для ароматизації желе, кремів, сиропів для просочування чи помадок з цедри вичавлюють через марлю сік, а вичавки використовують для ароматизації тіста й фруктових начинок. Можна натирати чистий сухий апельсин шматком цукру, а потім цей цукор розчинити у воді або зберігати у щільно закритих банках. Цедру зберігають і в спирті чи упереміш з цукром або цукровою пудрою. Суміш має бути густою, перед використанням її розчиняють у теплій воді.

Зелену фарбу отримують, змішуючи жовту з синьою, або вичавлюючи зі шпинату зелений сік. Як варіант – можна пропустити шпинат через м’ясорубку, додати таку ж кількість води, довести суміш майже до кипіння, а відтак протерти все це через густе сито.

Коричнева фарба виходить з міцного кавового настою або паленки. Паленку готують так. Насипають на сковорідку одну столову ложку цукру-піску і, помішуючи, нагрівають на великому вогні, аж доки цукор не стане темно-коричневим і не виділятиме диму. Не перестаючи помішувати (робіть це дуже обережно), поступово додайте півсклянки гарячої води й помішуйте до розчинення грудок. Отриманий клейкий темно-коричневий розчин проціджують через марлю чи цідилку і зберігають у пляшці. Якщо цукор недостатньо пропалити, забарвлення буде слабким, а цукор згорнеться в тверду грудку і паленки вийде мало.

Червону й рожеву фарби можна отримати, якщо додавати соки малини, полуниці, журавлини, кизилу, брусниці, смородини, вишні, червонокачанної капусти чи буряка (їх треба дрібно нарізати, залити такою ж кількістю підкисленої води, довести майже до кипіння і процідити); з карміну (його розчиняють нашатирним спиртом і після додавання води варять до зникнення запаху спирту, який ароматно розчиняється у воді).

Оранжева фарба виходить із суміші червоної й жовтої фарб, а також із соку апельсинової чи мандаринової цедри.

Харчову синю фарбу можна отримати з барвника індиго-карміну (це така синювато-чорна паста, яка, розчиняючись у воді, утворює розчин чисто-синього кольору).

Фісташкова фарба виходить під час змішування жовтої фарби з невеликою кількістю синьої.