Здоров'я та краса Лікування

Як зупинити остеопороз

Внаслідок захворювання кістки стають нещільними, пористими, тому часто ламаються і деформуються, болять.

Донедавна остеопороз вважали суто жіночою хворобою, адже недуга вражає жінок частіше, ніж чоловіків, особливо після 50 років. Внаслідок захворювання кістки стають нещільними, пористими, тому часто ламаються і деформуються, болять.

ЧОМУ КІСТКИ СТАЮТЬ КРИХКИМИ

Остеопороз є однією з характерних проблем, з якою стикається безліч жінок у період менопаузи. Це захворювання проявляється загальним погіршенням скелетної архітектури, зниженням кісткової маси, яка з часом стає дуже крихкою. Частішають болі в кістках, спині, істотно зростає ризик переломів, навіть після мінімальної травми. Часто трапляються переломи стегнової кістки.

Насправді втрата кісткової маси супроводжує нас протягом більшої частини життя. Але немає жодних сумнівів у тому, що зі згасанням жіночої репродуктивної функції ці дегенеративні зміни тільки прогресують. Встановлено тісний причинний взаємозв’язок між дефіцитом естрогенів і прискореною втратою кісткової маси. Наші кістки – метаболічно активні органи, які піддаються безперервному процесу реконструкції. Щороку приблизно 10% нашої загальної кісткової маси поновлюється. У цьому процесі естрогени відіграють ключову роль, сприяючи засвоєнню кальцію в нирках. Естроген також побічно стимулює утворення кісткової тканини.

Словом, зниження рівня естрогену з віком призводить до зниження кісткової маси. І замісна терапія естрогенами, яка зараз широко обговорюється, може приборкати остеопороз, істотно знижуючи ризик переломів. Але ще більш важливо те, що профілактика остеопорозу, перш за все, повинна бути заснована на усвідомленні жінкою того, що низька кісткова маса – основний фактор ризику.
Розвитку остеопорозу багато в чому сприяють такі чинники, як, наприклад, куріння, зловживання алкоголем, хронічні захворювання видільної системи, гіпертиреоз і діабет.

РУХ І СОНЦЕ – ТЕ, ЩО ТРЕБА

Необхідно пам’ятати, що з віком потреба організму в кальції зростає. Після менопаузи ця потреба зростає з 1 г (пременопауза) до 1,5 г на добу. Також важливим фактором є фізична активність і сонце, що сприяє виробленню вітаміну Д. Вітамін Д регулює процес засвоєння кальцію. Шкіра синтезує цей вітамін, використовуючи ультрафіолет. Дані епідеміологічних досліджень кажуть, що у жінок, яким більше 65 років, існує серйозний дефіцит вітаміну Д, що ставить під загрозу всмоктування кальцію в кишечнику. Раціон треба складати так, щоб споживати достатню кількість яєць, вершкового масла, риби, молока і молочних продуктів, які багаті на кальцій.

Простий постільний режим сприяє втраті мінералів кісткової тканини. Легкі вправи, що відповідають віку, сприяють органічному формуванню нової кістки. Фізична активність, серед усього іншого, відіграє важливу роль у запобіганні серцево-судинних захворювань, допомагає підтримувати стан психологічного благополуччя і покращує естетику тіла, зберігаючи збалансовану вагу і гарний тонус м’язів.

МОЛОКО – ТАК, КАВА І СОЛОДОЩІ – НІ

Вирішальне значення для запобігання недузі має дієта, багата на кальцій і вітамін Д. Також потрібно мати на увазі, що для підтримки пікової кісткової маси треба:
а) зменшити споживання солодощів та алкогольних напоїв;
б) зменшити споживання харчової солі, враховуючи те, що натрій сприяє демінералізації солей;
в) кинути палити;
г) уникати споживання надмірної кількості білка і харчових волокон.

Добова потреба в кальції для дорослих становить 800–1000 мг. Щоб забезпечити її, необхідно споживати в день принаймні хоча б дві склянки молока. Твердий сир і сир домашній в тій же вазі містять менше кальцію, ніж молоко, майте це на увазі. Корисно споживати мінеральну бікарбонатну воду, яка містить багато кальцію (її краще пити натще).

Дієта, багата на білок, збільшує втрату кальцію із сечею. Деякі овочі (шпинат, буряк) знижують всмоктування в кишечнику кальцію. Такий же ефект спостерігається при споживанні продуктів з цільного зерна. Надмірне споживання кофеїну збільшує втрату кальцію з сечею.

Величезне значення у профілактиці остеопорозу має вітамін Д – речовина, що регулює засвоєння кальцію. Шкіра синтезує вітамін Д, використовуючи ультрафіолет. Для підвищення рівня цього вітаміну важливо, щоб раціон жінки містив необхідну кількість яєць, лосося, вершкового масла. Збалансована дієта повинна гармонійно поєднуватися з помірними фізичними навантаженнями і перебуванням на сонці.