Город Поради

Як зберегти капусту, моркву, редьку і квасолю до весни. Поради досвідчених дачників

Щоб усю зиму їсти капусту, моркву і редьку, ніби щойно зірвану з грядки, треба правильно їх зберігати.

Капуста 

Для зберігання вибирають тверді, неушкоджені головки. Якщо попередньо підсушити верхні листки капустини, вона буде більш стійкою. Можна зберігати капусту в погрібних засіках, земляних траншеях. У підвалі її ліпше скласти в поліетиленові мішки або ж добре прикопати на городі.

У засік, застелений соломою або дрібними сосновими гілками, капусту складають у кілька рядів, впритул і догори головками. Верхній ряд – навпаки, донизу. Капуста буде довше свіжою, якщо її через 2–3 ряди присипати землею.

У траншеї капуста теж добре зберігається. Основне – добре вкрити її землею, на 10–35 см, залежно від зовнішньої температури (оптимальна температура зберігання +1–0 градусів).

У підвалах, на стелажах ліпше розкласти кілька рядів головок у шаховому порядку. Якщо стелажів немає, складіть її в дерев’яні ящики чи поліетиленові мішки, але не запаковуйте, щоб дихала. Аби свіжішою була, замотайте головки в газету. Можна також зберігати капусту з корінням – підвішувати по кілька штук «головами» донизу або прикопати у вологому ґрунті.

Наприкінці зими дачники радять перенести капусту на город – у викопані засіки, вкриті торфом, тирсою та снігом.

Морква 

Зберігають у підвалах насипом чи складають пірамідами (коренеплодами всередину), а також в ямах і траншеях. Головне – підтримувати оптимальну температуру – 1–2 градуси тепла.

Якщо моркву складають у піраміди чи рядами, то пересипають вологим піском. А коли зберігають в ящиках – сиплять пісок ще й на дно. Можна також тримати моркву у відкритих поліетиленових мішках невеликого розміру.

Деякі дачники кажуть, що морква ліпше зберігається, якщо її занурити в глину (консистенція сметани) і висушити. Потім коренеплодам – чи скласти в ящики, чи просто насипати купою – нічого не загрожує.

Зимова редька

Зберігається довго, якщо присипати піском. Добре зимує в підвалі, поряд із картоплею чи буряками.

Квасоля

Найкраще зберігати в сухому приміщенні, де постійно 5–10 градусів тепла. Якщо температура буде вища, то до весни квасоля стане дірявою – квасолевий зерноїд пошкодить насіння ще на початку його дозрівання.