помідори

Ось що треба робити, якщо гниють помідори…

Щоб уникнути таких проблем, потрібно вчасно проводити профілактичні заходи для захисту помідорів та перців від зараження хворобами.

Часто помідори хворіють на вершинну гниль, яка з’являється при різких перепадах температури навколишнього середовища. Спочатку хвороба вражає нижній ярус плодів, який знаходиться найближче до землі. Хвороба проявляється в районі плодоніжки, у вигляді бурої плями, яка стає водянистою, розповсюджується на весь овоч та згодом стає чорною.

Такі овочі вживати не можна, їх потрібно відразу виносити з ділянки та знищувати. Також, вершинною гниллю хворіють рослини при нестачі в землі кальцію, що значно послаблює захисні сили її в боротьбі з хвороботворними бактеріями та грибками.

Як захистити від хвороб помідори

Для того, щоб вберегти рослини від захворювання, потрібно своєчасно проводити регулярні профілактичні обробки. Тоді у випадку масового зараження, рослини перенесуть його більш стійко.

  • В першу чергу, потрібно внести в ґрунт препарати кальцію — кальцієву селітру. А в разі перших ознак хвороби, для швидкого засвоєння кальцію, вносять кальцій в хелатній формі, який дає результат через 2 години.
  • У спеку кальцій рослинами не засвоюється, тому це потрібно робити в похмуру та прохолодну погоду.
  • Раннє виявлення хвороби та своєчасна обробка рослин, може знизити кількість й витрату препаратів.
  • Від вершинної гнилі скористайтесь препаратом «Брексил кальцій», в хелатній формі (СаО — 20% та бору 0,5%). Розчиніть 20-30 грамів «Брексил кальцій» у 10 літрах води та обробіть перці з помідорами. Обробку проводьте один раз на 2 тижні.

Також, ці мікроелементи допомагають рослинам для утворення зав’язі та в період дозрівання.

Якщо помідори не дозріли, але вже почали псуватися, врятувати врожай можна, якщо замаринувати або заквасити зелені помідори. Ось кілька перевірених рецептів консервації із зелених помідорів:

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook