Город Садиба

Як правильно зібрати насіння

Чим вологіше насіння, тим нижчою має бути температура сушіння. Не варто також під час сушіння розкладати насіння товстим шаром.

На городі щедро вродили овочі? Отже час подбати про врожай наступного року, а саме – про насіння. Купувати, по-перше, дорого, а по-друге, зовсім не обов’язково. Насіння можна зібрати власноруч на своїй присадибній ділянці.

Насіння ОГІРКІВ краще витримати до посіву два-три роки. Інакше на рослині утвориться багато чоловічих квітів, які не дадуть плодів. Але збирати насіння можна тільки з негібридних сортів. Якщо на пакетику з насінням перед назвою сорту стоїть буква F1 – це гібрид. Врожаю з їхнього насіння не отримаєте.

Аби зібрати найякісніше насіння ГАРБУЗОВИХ, потрібно вибирати максимально визрілі та великі овочі. Бажано після збору вражаю дати дозріти їм удома, тільки не зволікати до гниття, яке може згубно вплинути і на насіння.

БОБОВІ, квасолю і горох, виростити із власного насіння просто, але складно його зберегти. Більшість насіння заражене личинками, з яких взимку з’являються жуки. Тому потрібно або обробляти насінні рослини інсектицидами під час росту, щоб не допустити зараження, або зберігати при температурі близької до нуля.

Аби зібрати якісне насіння ПОМІДОРІВ, із другої-третьої кисті основного стебла потрібно зняти зрілі плоди і до розм’якшення витримати на світлі. Потім їх вимити, просушити, розрізати навпіл упоперек і ложечкою вибрати насіння, скласти у посуд, накрити марлею, зав‘язати і залишити на 2-3 доби при кімнатній температурі. Після бродіння насіння опускається на дно. Його треба добре промити, розкласти на папері й сушити 2-7 днів, потім перетерти, зберігати у теплому приміщенні.

Збирати насіння ПЕРЦЮ слід зі здорових рослин, залишивши на них 2-4 плоди, а решту знявши у фазі технічної стиглості (недостиглими). На насіння збирають перчини у фазі біологічної стиглості, коли вони набувають властивого сорту забарвлення. Перезрівання плодів неприпустиме. Зібрані плоди потрібно зберігати якнайдалі від сонячного проміння протягом 6-7 днів. Потім насіння треба струсити і досушити на сонці.

Правильне сушіння – якісне насіння

• Щоб одержати хороше насіння, треба відібрати типові для сорту і здорові рослини, які треба позначити ще у період росту. Збирати насіння краще від уже дозрілих плодів або рослин.

• Не можна сушити насіння під прямим сонячним промінням, на печі, опалювальних приладах чи при температурі вище 35-40°С.

• Чим вологіше насіння, тим нижчою має бути температура сушіння. Не варто також під час сушіння розкладати насіння товстим шаром.

• Якщо сушіння проводити поквапом та інтенсивно, то швидке випаровування вологи призведе до порушення структури насіння. Сушити його найкраще в тіні.