Духовність Здоров'я та краса

У Чистий четвер готують чудодійну чорну сіль

Чорну сіль готують тільки один день у році. Не пропустіть. Четвергова сіль має унікальні чудотворні властивості.

05.04.2018 11:09

На початку минулого століття ніхто б не здивувався, побачивши чорну сіль. Вона була на кожному столі. Колись, за часів Київськоі Русі, тільки з такою сіллю прийнято було їсти крашанки та й усі інші великодні страви. А ще чорна сіль вважалася не просто приправою, а чудодійним засобом, оберегом. Таку сіль готують тільки один день у році – у Чистий четвер.

ЧОРНУ СІЛЬ ГОТУЮТЬ ТІЛЬКИ ОДИН ДЕНЬ У РОЦІ

Отець Олексій Левенець віднайшов давню технологію і готує чорну сіль за старовинним рецептом. За його словами, чорну сіль споконвіку готували тільки в один день у році – у Чистий четвер перед Великоднем, тому називали також четверговою. Робили це вночі або вдосвіта.

На півдні або півночі такого звичаю не було. А от у містах і селах Полтавської, Запорізької, Харківської областей Великдень без такої солі був немислимий.

Четвергву сіль клали у великодній кошик і освячували в церкві, нею солили освячені яйця, які їли за святковою трапезою.

ЯК ПРИГОТУВАТИ ЧЕТВЕРГОВУ СІЛЬ

У різних областях України четвергову сіль готували по-різному. Найпоширеніший спосіб –прожарювання солі в печі або на вугіллі, коли її перепалювали з різними добавками (пряними травами, квасною гущею тощо).

Звідси й назва «чорна сіль», оскільки в процесі температурної обробки вона дійсно чорніє. Потім її товкли, просівали.

Отець Олексій готує четвергову сіль зі звичайної солі, але для випалювання додає квашену капусту та житнє борошно.

«Треба десь 1 кг квашеної капусти, 0,5 кг житнього борошна й 1 кг звичайної нейодованої солі. Змішуєте, потім випалюєте суміш у закритій формі, періодично привідкриваючи для доступу повітря. Загалом треба десь вісім годин.

Я випалюю надворі. У мене спеціальна пічка з примусовим нагнітанням повітря, щось як міні кузня. Виходить кусень чорного каменю. Той камінь товчете, мелете й отримуєте десь 1 кг готової чорної солі. У мене три роки пішло на відновлення ціеї технології. Тепер готую щороку».

ЧИМ КОРИСНА ЧОРНА СІЛЬ

Після обробки вогнем сіль стає чорною, збагачується мікроелементами, набуває м’якшого смаку, ніж звичайна. За словами панотця, чорна сіль – це унікальний сакральний скарб, який містить новичерпне джерело здоров’я і довголіття.

Чорній солі споконвіку приписували особливу чудотворну силу. З її допомогою лікували недуги у людей і тварин. І в цьому є сенс: у процесі розжарювання в солі збільшується вміст таких корисних елементів, як калій, магній і кальцій, селен, мідь, йод.

Крім того, в цій солі міститься вуглець, який сприяє виведенню з організму токсинів і шлаків. Варто зазначити, що четвергова сіль не тільки корисна, а й приємна на смак.

 

ЯК У ДАВНИНУ ВИКОРИСТОВУВАЛИ ЧОРНУ СІЛЬ

У давнину її просто носили з собою в торбинці для особистого захисту, клали під подушку або розводити у воді і пили.

Кажуть, четвергова сіль очищає дім від сварок.  Якщо жінка посварилася з чоловіком, їй треба покласти мішечок з сіллю під подушку чоловіка, тоді примирення буде дуже швидким.
Щоб привабити в дім достаток, потрібно поставити баночку з четверговю сіллю на стіл і тримати її завжди повною.

Якщо в дім прийшла людина з негативними емоціями, її треба почастувати їжею з чорною сіллю. А після того, як вона піде, обсипати сіллю її сліди, щоб його погана енергія пішла разом з нею. Таким чином можна захистити себе від поганої енергії.

ЧЕТВЕРГОВА СІЛЬ: ДУМКА СВЯЩЕНИКА

Деякі священики вважають, що приготування так званої четвергової солі є суто язичницьким обрядом. Проте отець Олексій думає інакше: «Скільки людей – стільки і думок. У церковних обрядах четвергова сіль на великодні свята завжди була на столі. Це, окрім сакрального значення, унікальний харчовий продукт. Надзвичайно цінний та корисний. А думок багато. Якщо все сприймати як язичництво, тоді ми всі язичники. Яблучний Спас, Медовий Спас, Маковея і т. д. Несемо вербу, мед, паски, яйця – це все також має язичницькі корені».