Кухня Рецепти

Страпачки із квашеною капустою та салом

Це страва закарпатської кухні, вона дуже ситна і відносно проста у приготуванні. Найдовша дія – натерти картоплю.

20.09.2017 08:26

Інгредієнти:
1 кг картоплі, 1 яйце, 100–120 г молока, сіль, білий або чорний перець, борошно (скільки вбере тісто), 400 г квашеної капусти, 1 середня цибуля, 150 г копченого сала або бочка, 3 ст. ложки смальцю або олії.

Квашену капусту промити (якщо вона кисла) і добре відтиснути. Цибулю дрібно посікти й обсмажити на 2 ст. ложках олії до прозорості. Бажано це робити в казані або великому сотейнику, оскільки решту інгредієнтів треба додавати сюди ж. Додати до цибулі капусту, перемішати, готувати 2–3 хв, долити 0,5 скл. води і закрити кришкою. Тушкувати на малому вогні до відносної м’якості.

Тим часом велику каструлю (на 3–4 л) з водою поставити на вогонь, додати сіль (як до макаронів) і 1 ст. ложку олії. Поки вона закипає, натерти картоплю на найдрібнішій тертці, зцідити з неї зайву рідину. Молоко довести до кипіння і залити в картоплю, добре розмішати (гаряче молоко не дасть картоплі потемніти, і вона залишатиметься білою). Додати яйце, сіль, білий перець, розтерти. Повільно підсипаючи борошно, замісити густе тісто.

Коли вода закипить, вкинути в неї шматочок тіста. Якщо він не розлізся – тісто замішене правильно, і можна його варити. Сформувати галушки чайною ложкою, кинути в окріп. Коли спливуть, злити їх на сито. Не промивати, а одразу вкинути в сотейник з капустою, перемішати і прогріти. Окремо обсмажити порізане кубиками сало і разом з витопленим жиром висипати на страпачки.