Справжній закарпатський бограч. Наваристий пікантний гуляш із п’яти видів м’яса

Хто бодай один раз їв справжній бограч, назавжди залишається у захваті від цієї страви! Не плутайте його із борщем! Це густий наваристий неймовірно ароматний пікантний гуляш, який готують із кількох видів м'яса і копченостей. Це любов із першої ложки!

Як борщ, так кожна господиня по-своєму готує бограч. Але усі рецепти єднає одне: багато м’яса різних видів і багато паприки. Хоча на Закарпатті цю страву готують здебільшого чоловіки. Традиційно у бограч на природі додають склянку сухого червоного вина, невеличку гілку ялівцю. Справжній бограч готується у казані на багатті, але якщо вам дуже кортить його скуштувати, приготуйте вдома на плиті – вийде також смачно! Пам’ятайте, що це ситна і досить гостра страва, тому вона більш “чоловіча”. Хоча жінки від бограчу теж будуть у захваті!

Справжній закарпатський бограч

  • 150 г копченого сала, 1 маленька свиняча рулька, по 0,5 кг яловичини і свинини, 300 г копчених ребер, 200 г домашньої копченої ковбаси, 3 цибулини, 3 морквини, 2 помідори, 2 солодкі перчини, 1 гостра перчина, 3 ст. ложки солодкої паприки, 1 кг картоплі, часник, спеції (є спеціальні для бограчу, якщо у вас таких нема – то свої улюблені до м’яса), зелень, сіль.

Рульку замочити на кілька годин у холодній воді, пошкребти ножем. М’ясо порізати кубиками приблизно 4Х4 см. У казанку розтопити дрібно порізане копчене сало, посмажити до шкварок, дістати їх. У розтоплений жир додати дрібно посічену цибулю, обсмажити до золотистого кольору, всипати паприку і швидко перемішати, щоб вона не згоріла. Додати м’ясо, перемішати, додати реберця, перемішати. Додати рульку і залити водою, щоб ледь покрила (води лити мінімальну необхідну кількість). Тушкувати на невеликому вогні 2–2,5 год. За потреби, підливати по трішки води, щоб м’ясо було покрите.

Коли м’ясо на рульці почне відділятися від кістки, дістати її, обрізати м’ясо, порізати шматками, покласти назад у казан, додати порізану кубиками моркву, картоплю, дрібно порізані помідори і перець, порізану кільцями домашню копчену ковбасу, залити водою, щоб покрила, посолити. Варити ще 30 хв, додати посічений часник і гострий перець, смпеції. Проварити ще 5 хв, додати посічену зелень петрушки і кропу, довести до кипіння і зняти з вогню. Якщо готуєте на природі, можна занурити палаюче поліно з твердолистяного або фруктового дерева.

Готувала і фотографувала Інна Семенюк

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook