Кухня Рецепти

Солодкого вам свята! 5 десертів до 1 Вересня + 35 варіантів оформлення торта

Підсолодіть собі 1 Вересня смачним десертом і привітайте зі святом своїх школярів. До вашої уваги 5 універсальних рецептів тортів і тістечок, які сподобаються усім без винятку. А ще 35 варіантів декору торта до 1 Вересня.

29.08.2018 11:59

Бісквіт, який завжди вдається

3 яйця (дуже свіжі, не холодні, а теплі!), по 90 г борошна і цукру. Тобто на 1 яйце – по 30 г борошна і цукру (по 1 ст. ложці з чубком). Усі продукти повинні бути обов’язково (!) однакової кімнатної температури.

У ємність для збивання розбити яйця, додати дрібку солі, збити на середній швидкості міксером щонайменше 10 хв, поступово ввести цукор. Має вийти ніжний пухкий крем, який тримає форму (якщо провести пальцем по поверхні, має залишатися лінія-виїмка). Маса збільшиться в об’ємі у 3–4 рази. Просіяти борошно двічі й обережно додати у збиту масу. Швидко, але дуже акуратно перемішати тісто ложкою. Робити це треба дуже акуратно, рухаючи ложкою зверху вниз і потрохи розсипаючи борошно по поверхні маси, одночасно повертаючи миску. Дно форми (20 см) застелити пекарським папером, а бортики змастити олією. Викласти тісто (воно має бути густим, в’язким, на поверхні залишається малюнок) і поставити в розігріту до 180 ОС духовку на 40 хв або в розігріту мультиварку на 55 хв (потужність 800 Вт). Дати охолонути бісквіту прямо у формі, потім перевернути на решітку. Обов’язково витримати бісквіт годин 8–10 при кімнатній температурі, а потім різати. Тоді він швидше і рівномірніше просочується (цукор із водою довести до кипіння, вимкнути, додати ложечку коньяку або лікеру). Можна просочити, змащувати будь-яким кремом або варенням, залити шоколадом або посипати цукровою пудрою. До речі, цей бісквіт можна заморожувати. Секрет вдалого бісквіту – дуже свіжі яйця. Якщо таке яйце покласти у воду, воно лежить на дні і не намагається спливти. Якщо піднімає хвостик догори – для бісквіта не годиться. І ще важливо, щоб яйця були теплими (можна покласти на деякий час під проточну гарячу воду).

Торт «Із трьома начинками»

Тісто: 200 г маргарину, по 1 ст. ложці коньяку (або горілки), розпушувача і сметани, 3 жовтки, борошно (тісто має бути, як на вареники).

До 1-го коржа – 1 білок збити з 2 ст. ложками цукру і 100 г кураги (соломкою); до 2-го коржа – запарити і змолоти 75 г маку, змішати з 1 жовтком, ванільним цукром, 1 збитим білком з 2 ст. ложками цукру; до 3-го коржа – 1 збитий білок з 2 ст. ложками цукру, додати 100 г січених горіхів.

Тісто. Жовтки збити зі сметаною, додати потертий маргарин, горілку, борошно з розпушувачем, швидко замісити тісто, поділити на 6 частин. Покласти в холодильник на 2 год (або на ніч).

Форму (22 см) застелити пекарським папером. Розкачати одну кульку тіста, покласти в форму, зверху викласти: до 1-го коржа – 1 білок збити з 2 ст. ложками цукру і 100 г кураги (соломкою); до 2-го коржа – запарити і змолоти 75 г маку, змішати з 1 жовтком, ванільним цукром, 1 збитим білком з 2 ст. ложками цукру; до 3-го коржа – 1 збитий білок з 2 ст. ложками цукру, додати 100 г січених горіхів. Зверху кожен корж накрити другим листком тіста, краї защипати, поколоти виделкою.

Пекти при 170 ОС 25–30 хв. Охололі коржі перемазати заварним кремом.

Крем: 2 яйця збити з 0,7 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру і 3 ст. ложками крохмалю, додати 100 мл холодного молока, 0,5 ч. ложки лимонної цедри (за бажанням). У каструлю налити 400 мл молока. Як почне кипіти – тонкою цівкою влити яєчну суміш. Постійно помішуючи, довести до загусання, охолодити. Збити 300–350 гм’якого масла, по ложці додавати заварну масу.

Божевільний торт

3 скл. борошна, 1,2–2 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4–1 скл. олії, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).

Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою. Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком або виделкою до однорідної маси. Випікати в розігрітій до 170–180 ОС духовці 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи). Остудити у формі. Готовий корж можна: з’їсти як кекс; змастити помадкою, шоколадом, варенням абощо; розрізати, перемазати кремом і сформувати торт; заморозити, замотавши у кілька торбинок, щоб не набрався запахів.

Тістечка «Класичні кошики»

Тісто: по 100 г масла і цукру, 250 г борошна, 1 яйце, 1 ч. ложка розпушувача. Крем білково-заварний: 2 білки, 250 г цукру, 125 мл води, 2 ч. ложки лимонного соку. Начинка: полуничне або інше варення з кислинкою.

Замісити м’яке тісто. Відщипувати шматочок тіста, розподіляти його по формочці. Випікати при 180–190 ОС до золотистогo кольору. Цукор залити водою і довести до кипіння. Варити сироп на середньому вогні 10–12 хв. Готовність сиропу перевірити так: взяти чашку з холодною водою і крапни туди трохи сиропу. Якщо сироп у воді не розтікся і в руках мнеться, то він готовий. Влити лимонний сік і добре розмішати. Білки збити до пишної піни приблизно за 5 хв до готовності сиропу. Коли сироп готовий, білки продовжувати збивати і одночасно вливати тонкою цівкою гарячий сироп. Продовжувати збивати крем доти, доки він повністю охолоне. На остиглий кошик викласти ложечку варення, а зверху крем.

Кошики із зефірним кремом

Для тіста: 0,5 скл. цукру, 1 яйце, по 100 г масла (м’якого) і маргарину (м’якого), 0,5 ст. ложки майонезу, 0,5 ч. ложки гашеного соди, 2 скл. борошна (450 г). Для крему: 2–3 зефіри, 100 г масла.

Масло, маргарин і цукор збити міксером, ввести яйце, майонез, гашену соду, не припиняючи збивати. Додати борошно, замісити. Форми змастити олією або маргарином. Тонко розмазати тісто по формах. Випікати при 190 ОС до золотистого кольору. Кошики розсипчасті, м’які, їх потрібно дуже обережно виймати з формочок. Потім на дно кожного покласти ложку густого джему, а зверху з кондитерського мішка викласти крем. Зефір розплавити у мікрохвильові (30–40 с). Зверніть увагу: він буде набухати. Дістати і швидко збити міксером, додаючи шматочками половину м’якого масла. Далі поставити миску з кремом в холодну водичку і продовжити збивати крем, додаючи решту масла. Так збивати близько 5 хв. Зефірний крем чудово підійде для кошиків, тортиків і тістечок. Причому, він згодиться не тільки в ролі начинки, а й прикраси, адже відмінно зберігає форму і не розтікається.

З нагоди Дня знань можете спекти торт за своїм улюбленим рецептом, а прикрасити, підгледівши ідею на одному із цих фото: