Швидкоборщ: п’ять рецептів заправок для борщу та супу на зиму

Консервована заготовка для борщу або супу завжди стане у пригоді. Баночку відкрив – і каструля борщу готова за лічені хвилини!

Мабуть, у кожного буває, що треба терміново приготувати обід, а часу обмаль. Або у вас син чи донька – студент, які марудитися з борщем під час навчання навряд будуть. Чи маєте дорослих дітей, яким вічно ніколи готувати, а треба, щоб їли гарячі перші страви. Або ж чоловік їздить у відрядження чи на заробітки, і хтозна-як йому там доводиться харчуватися. Консервована заготовка для борщу або супу завжди стане у пригоді.

Борщова заправка

  • По 1 кг буряка, моркви, болгарського перцю і помідорів, 0,5 кг цибулі, 1 скл. олії, 1 головка часнику, 1 пучок петрушки, сіль, цукор, перець.

Цибулю дрібно порізати, кинути в казан із розігрітою олією. Додати порізаний перець. Помідори залити окропом, витримати 3 хв, злити воду, очистити від шкірки, перемолоти, вилити в казан. Моркву і буряк потерти, злегка присолити, пом’яти руками, щоб овочі пустили сік, вкинути в казан. Тушкувати 45–50 хв, додати часник, сіль, цукор, перець, проварити ще 1–2 хв, розкласти у невеликі стерильні банки, закрутити.


Заготовка «Розсольник із перловкою»

  • 3 кг огірків, 1,5 кг помідорів, по 1 кг цибулі й моркви, 500 г перлової крупи, 2 ст. ложки солі, 4 ст. ложки цукру, по 0,5 скл. оцту (9%), води й олії.

Огірки нарізати кубиками або потерти. Подрібнити цибулю, моркву крупно потерти. Помідори залити окропом і залишити на 3 хв, очистити від шкірки, дрібно нарізати або перемолоти. Перловку промити. Викласти помідори в чавунок, додати воду, сіль, цукор, олію, огірки, цибулю, моркву, перловку і перемішати. Варити 20 хв з моменту закипання. Потім додати оцет і тушкувати ще 10 хв. Гарячу заготовку розкласти у стерилізовані банки і закрутити. Банки перевернути, тепло вкутати і залишити до повного охолодження. З половини норми виходять 6–7 півлітрових баночок. Заготовка добре зберігається у квартирі.


Квасоля до борщу та м’яса

  • По 1 кг квасолі і перцю, по 1,5 кг моркви й цибулі, по 1 пучку петрушки та кропу, 1 гостра перчина, 500 мл олії, 60 мл оцту (9%), 2,5 ст. ложки солі, 2 ст. ложки цукру, 500 мл томатної пасти, духмяний перець.

Замочити квасолю на ніч, відварити до напівготовності. Цибулю дрібно порізати, моркву крупно натерти. Обсмажити цибулю і моркву. Перець почистити і порізати смужками. Зелень і гострий перець перемолоти. Томат розвести водою до об’єму 1,5 л (тобто долити 1 л води). З’єднати цибулю, моркву і томат, довести до кипіння і кип’ятити 15 хв.

Додати перець, квасолю, зелень з гострим перцем та інші інгредієнти й варити ще 30 хв. Гарячим розкласти в стерильні банки, закрутити, перевернути догори дном і укутати. Можна використовувати як добавку до борщу, можна приготувати другу страву, додавши м’яса. А можна просто відкрити баночку, відрізати шматок хліба, озброїтися ложкою і з’їсти.


Борщ «На зиму»

  • По 1,5 кг капусти і буряка, 1 кг помідорів, по 0,5 кг перцю і моркви, по 300 г цибулі й олії, 7 ст. ложок кетчупу, 5 ст. ложок оцту (9%), 4 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки солі.

Овочі помити, почистити. Капусту нашаткувати соломкою. Моркву і буряк натерти. Помідори, цибулю і перець перемолоти. Подрібнені помідори, цибулю і перець вилити в казан, додати сіль, цукор, оцет, кетчуп, олію і довести до кипіння. У киплячу масу викласти моркву і буряк, перемішати, знову довести до кипіння. Останньою додати капусту, ретельно перемішати. Тушкувати на малому вогні 1,5 год, періодично перемішуючи. Гарячий борщ розкласти у стерильні банки, закрутити, перевернути догори дном і вкутати. Виходить близько 4 л заготовки. Зберігається борщ дуже добре, навіть у теплі.


Суп-борщ «Овочевий»

  • 1,5 кг капусти, по 1 кг зелених (можна червоних) помідорів і перцю, по 600 г цибулі і моркви, 300 г зелених кислуватих яблук, 2 ст. ложки з чубком солі, 3 ст. ложки з чубком цукру, 1,5 скл. олії, 8 ст. ложок оцту (9%), 20–30 горошин чорного перцю.

На дно каструлі покласти сіль, цукор, перець горошком, олію, викласти всі овочі, довести до кипіння. Зменшити вогонь, варити 20 хв, додати оцет і варити ще 10 хв. Киплячу заготовку розкласти у стерильні банки, закрутити, перевернути, вкутати. Виходить 7 банок по 0,7 л. Взимку покласти у бульйон картоплю, а за 5 хв до готовності додати 1 баночку заготовки – і суп готовий.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook