Здоров'я та краса Кухня

Постуємо з користю для здоров’я. 4 суперкорисні продукти + 4 рецепти

Такими смачними ліки ще не були! Їжте – і ставайте здоровішими! Ці чотири прості можуть повністю змінити ваше самопочуття: знизити тиск, зміцнити імунітет, тонізувати судини, омолодити організм і навіть збадьорити замість кави!

12.03.2018 16:26

Піст допомагає людям оздоровитися не тільки духовно, а й тілесно. Це чудова нагода відмовитися від важкої та шкідливої їжі, натомість збагатити свій раціон овочами, фруктами та злаками. Вони не тільки смачні, а й допомагають позбутися багатьох недуг.

ГОРІХИ – БАБУСЯМ, ДІДУСЯМ І ВАГІТНИМ

Волоські горіхи застосовують при авітамінозах, атеросклерозі, ослабленні діяльності кишківника. Артеріальна гіпертензія, ослаблений імунітет, похилий вік і вагітність також є показаннями до вживання в їжу волоського горіха.

Досліджуючи користь арахісу, учені з’ясували, що він містить велику кількість антиоксидантів, що захищають клітини нашого організму від негативної дії вільних радикалів, які, руйнуючи їх, прискорюють процеси старіння. При обсмажуванні цього горіха на 20 % збільшується кількість поліфенолів, з’єднань, що мають антиоксидантну дію.

Козинаки

По 100 г волоських горіхів і арахісу, 250 г меду, 50 г цукру.

1. Подрібнити горіхи. У каструлі змішати мед із цукром. Поставити на плиту, кип’ятити 15 хв. Всипати у медовий сироп подрібнені горішки та перемішати.

2. Вилити суміш в емальований посуд та розрівняти. Через 10 хв. нарізати на порційні шматки та поставити в холодильник на 10 хв.

3. Щоб дістати козинаки, потрібно посуд з ними поставити в миску з гарячою водою на кілька хвилин.

КВАСОЛЯ – СЕРДЕЧНИКАМ

У квасолі міститься багато білка, який за харчовою цінністю прирівнюється до білка м’яса. Її зерна містять багато мінеральних речовин (кальцій, магній, фосфор, калій) і мікроелементів (цинку, сірки, міді тощо).

Завдяки високому вмісту заліза квасоля корисна при анемії. Але особливо корисна квасоля тому, що містить велику кількість вітаміну Е, який є антиоксидантом і попереджає виникнення захворювань серця і судин.

Паштет із квасолі

150 г білої сухої квасолі, 1 цибулина, 50 г олії, 50 г кунжуту, 2 зубці часнику, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 лимона, 1 лаваш або пісні млинці для налисників.

  1. Квасолю намочити на ніч, потім варити до м’якості близько 1,5 год.
  2. Цибулю подрібнити та обсмажити на олії, щоб стала прозора, додати до квасолі.
  3. Подрібнити блендером, додати змелений у кавомолці кунжут, трохи олії, щоб утворилася густа, але пластична паста, насамкінець – перетертий з сіллю часник і сік половини лимона, усе ретельно вимішати.
  4. Паштет намастити на лаваш або на пісний налисник, скрутити рулетом і порізати навскоси скибками.

ВІВСЯНКА – СОННИМ ЗАМІСТЬ КАВИ

Британські вчені провели дослідження: протягом місяця щодня годували групу добровольців у віці 30–80 років вівсяною кашею. Результати перевершили очікування – уже через тиждень у всіх людей покращилися показники роботи мозку, а з побічних ефектів відзначалися бадьорість і піднесений настрій.

Вівсяні котлети

1 скл. вівсяних пластівців, 0,5 скл. води, 3 печериці, по 1 картоплині і цибулині, 2 зубці часнику, зелень, сіль, перець.

  1. Вівсяні пластівці насипати в миску, залити окропом, накрити кришкою і залишити набухати на 20 хв.
  2. Картоплю і цибулю почистити і натерти на дрібній тертці, печериці порізати маленькими кубиками, зелень посікти, часник пропустити через прес.
  3. До набряклої вівсянки додати картоплю, цибулю, часник, гриби і зелень. Масу перемішати, посолити і поперчити.
  4. Зліпити з неї котлети. Обсмажити на сковороді з олією з двох боків.

ПЕЧЕРИЦІ – ІНТЕЛЕКТУАЛАМ

Завдяки великій кількості вітамінів групи В (зокрема В2) печериці допомагають при нападах головного болю. Аргінін та лізин, що містяться в них, благотворно впливають на розвиток пам’яті та активізують розумову діяльність людини.

Вони також нормалізують апетит, підвищують імунітет, знижують рівень «поганого» холестерину, зменшують ризик інфаркту та попереджають появу атеросклерозу.

Суп з грибними пельменями

6 картоплин, по 1 морквині і цибулині, 2 лаврових листки, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю, зелень, сіль. Для тіста: 1,5 скл. борошна, 150 мл води, 1 ст. ложка олії. Для начинки: 200 г грибів, по 1 морквині і цибулині, олія, зелень, сіль, перець.

  1. До 3 л води додати 1 почищену цибулину, моркву, лаврове листя і перці горошком, посолити (1 ст. ложка солі). Варити на маленькому вогні приблизно 30–40 хв.
  2. У готовий бульйон додати почищену і порізану кубиками картоплю.
  3. Приготувати начинку для пельменів: помити і почистити овочі. Цибулю нарізати кубиками, посмажити на олії, моркву потерти і додати до цибулі, додати подрібнені печериці, тушкувати до готовності, насамкінець посолити і поперчити, додати порізану зелень, охолодити.
  4. Замісити м’яке тісто, зліпити пельмені. Тіста вистачає на 2 пельменниці, а об’єм начинки можна трішки збільшити.
  5. Коли картопля практично зварена, вкинути пельмені і варити до готовності. Залишки начинки можна вкинути в суп замість засмажки. Поперчити і додати трави.