Кухня Рецепти

Пляцок “Дві долі”

Любите випічку з маком і кокосом? Тоді цей розкішний пляцок вам теж сподобається. Він настільки красивий у розрізі, що аж шкода їсти. Але надто смачний, щоб не скуштувати шматочок. А краще два 🙂

15.04.2019 16:30

Пляцок “Дві долі”

Маково-кокосовий корж: 200 г кокосу, 200 г маку, 6 яєць, 1 ст. ложка розпушувача, 6 ст. ложок цукру.

Рулетики: 250 г масла, 2 яйця, 3 ч. ложки розпушувача, 550–600 г борошна, 100 мл сметани, 3 ст. ложки згущеного молока, 3 ст. ложки какао.

Макова начинка: 1,5 скл. маку, 3 ст. ложки родзинок, 1 ст. ложка цукатів апельсинових, 5 ст. ложок цукру.

Кокосова начинка: 120 г кокосу, 2 яйця, 4 ст. ложки цукру.

Маковий крем: 7 ст. ложок маку (макової начинки), 3 ст. ложки коньяку, 300 г масла.

Кокосовий крем: 1 скл. кокосової стружки, 6 ст. ложок манної крупи, 0,5 л молока, 0,7 скл. цукру, 15 г ванільного цукру.

Глазур шоколадна: 100 г чорного шоколаду, 4 ст. ложки вершків, 1 ст. ложка коньяку. А також 1 листок вафлі.

Форма 20(24)Х30 см.

МАКОВО-КОКОСОВИЙ КОРЖ. Яйця збити міксером із цукром до пухкої маси (маса має збільшитись в 3 рази) протягом 5-6 хв. Легенько вимішати з кокосом, меленим на кавомолці маком, порошком для випічки. Викласти у застелену кулінарним папером форму. Випікати при 180℃ 35 хв. Дати вистоятись протягом доби.

ТІСТО ДЛЯ РУЛЕТИКІВ. Масло розтерти з цукром. Додати 400 г борошна і розтерти на крихку масу. Додати яйця, сметану, порошок для випічки, решту борошна, формуючи пластичне м’яке тісто. Замішувати тісто слід швидко. Кількість борошна треба регулювати, щоб вийшло м’яке тісто. Поставити його у холодильник на 30 хв. Розділити на 2 частини. До однієї додати какао і ще раз вимісити. Кожну частину тіста розділити на 6 шматків.

Кожен білий шматок розкотити на присипаній борошном дошці в прямокутник довжиною 30 см, товщиною 0,2 см. Змазати тонко маковою начинкою (мак запарити, змолоти, додати цукор, родзинки і цукати) і загорнути рулетом. Викласти рулетики у застелену кулінарним папером форму і легенько притиснути до дна так, щоб рулети утворили один пласт без щілин. Випікати 25-30 хвилин при 180℃ до легкої золотистості.

Кожен з шести коричневих коржів розкотити у прямокутник довжиною 30 см, товщиною 0,2 см. Тонко змазати кокосовою начинкою (кокос вимішати з цукром і яйцем) і загорнути рулетом. Викласти у форму, застелену кулінарним папером і легко притиснути так, щоб утворився суцільний пласт без щілин. Випікати 25-30 хв при 180℃.

КОКОСОВИЙ КРЕМ. 400 мл молока закип’ятити з цукром і ванільним цукром. У 100 мл молока розмішати манку і вилити її у кипляче молоко. Проварити 2-3 хв. Всипати кокос. Проварити ще 2-3 хвилини. Остудити. Масло збити на пухку масу. Додати охолоджену кокосову масу, постійно збиваючи.

МАКОВИЙ КРЕМ. Масло збити на пухку масу. Додати макову масу, коньяк і знову збити.

СКЛАСТИ ПЛЯЦОК. Маково-кокосовий корж горизонтально розрізати на 2 частини. На один маково-кокосовий корж викласти 1\2 кокосового крему. Далі шоколадно-кокосові рулетики. Зверху 1\2 кокосового крему, листок вафлі, 1\2 макового крему, макові рулетики, 1\2 макового крему, друга частина маково-кокосового коржа. Змазати зверху шоколадною глазуррю, прикрасити білим кокосом або на свій смак. Дати вистоятися в холодильнику мінімум 6 годин. При подачі розрізати на прямокутні шматочки.

Рецептом поділилася талановита кондитерка Лілія Денисовська