Кухня Поради

Модна тенденція: квіти, які можна їсти

Нині найчастіше використовують квіти як їстівну декорацію. Зазвичай це суцвіття м’яти, нагідки, маргаритки, фіалки.

02.04.2017 15:59

Провідні європейські ресторатори балують відвідувачів новими кулінарними шедеврами та почали вводити до складу страв свіжі квіти. Вони стають основою для соусів, інгредієнтом салатів, рибних і м’ясних страв, ними прикрашають десерти і додають у напої. Скуштуйте: ця екзотика доступна кожному!

Готувати страви з квітів – ідея не нова. Тисячі років тому ацтеки їли фаршировані і підсмажені квіти гарбуза і кабачків. У стародавній «Римській кулінарній книзі» згадується гладіолус: його їли з сіллю та оливковою олією. А дружина англійського короля Чарльза І королева Генрієтта-Марія варила фіалковий джем.

Нині найчастіше використовують квіти як їстівну декорацію. Зазвичай це суцвіття м’яти, нагідки, маргаритки, фіалки. Ними посипають тарілки з різними десертами. Також оригінально й ефектно виглядають квіти, заморожені в шматочках льоду, або зацукровані. У США букети із зацукрованих квітів – наймодніша прикраса весільних тортів. Найбільш підходять для зацукровування фіалки, чорнобривці, нагідки, квіти гороху та пелюстки і бутони троянд, м’ята та лаванда. Їсти можна тільки їстівні квіти, вирощені без пестицидів. Використовувати тільки пелюстки, а тичинки видаляти.

Маргаритки смакують у салатах, стравах з макаронів і рису, а їхні пелюстками посипають салати, бутерброди. Нагідки надають приємного присмаку фруктовому оцту. Чорнобривці рекомендують їсти тільки жовтогарячого кольору, використовувати лише пелюстки (свіжі або сушені). Додають їх у супи, бульйони, плов, домашню випічку, компоти, напої.
Квітки гарбуза, кабачків і патисонів, підсмажені з невеликою кількістю цибулі, часнику та з додаванням різних приправ, – дуже популярна страва. Можна також начинити квіти сумішшю з сиру, цибулі і прянощів, занурити їх у масу зі збитих білків, а потім, обкачавши в панірувальних сухарях, підсмажити на олії.

Пелюстки троянди спробуйте покласти у салат із подрібненими горіхами та сиром. Вони підкреслюють особливий смак морозива та напоїв. Троянда може збагатити смак будь-якого чаю. Досить двох ложок сухих пелюсток на 100 г сухого чаю.

Фіалки використовують для прикраси тістечок, з них варять варення, готують настоянки. А можна засипати пелюстки фіалки цукром. Він просочиться чудовим ароматом, і його можна буде додавати в чай, у кондитерські вироби.