Квітник Кухня

Модна тенденція: квіти, які можна їсти

Квіти – це не тільки красиво, а й смачно. А зацукровані квіти на десертах – це щось неймовірне. І ви можете зробити цю смачну красу власноруч!

27.04.2018 12:31

Провідні європейські ресторатори балують відвідувачів новими кулінарними шедеврами та почали вводити до складу страв свіжі квіти. Вони стають основою для соусів, інгредієнтом салатів, рибних і м’ясних страв, ними прикрашають десерти і додають у напої. Скуштуйте: ця екзотика доступна кожному!

Їсти квіти – ідея не нова

Готувати страви з квітів – ідея не нова. Тисячі років тому ацтеки їли фаршировані і підсмажені квіти гарбуза і кабачків.

У стародавній «Римській кулінарній книзі» згадується гладіолус: його їли з сіллю та оливковою олією. А дружина англійського короля Чарльза І королева Генрієтта-Марія варила фіалковий джем.

Живі квіти для декору страв

Нині найчастіше використовують квіти як їстівну декорацію. Зазвичай це суцвіття м’яти, нагідки, маргаритки, фіалки. Ними посипають тарілки з різними десертами.

Також оригінально й ефектно виглядають квіти, заморожені в шматочках льоду, або зацукровані.

У США букети із зацукрованих квітів – наймодніша прикраса весільних тортів. Найбільш підходять для зацукровування фіалки, чорнобривці, нагідки, квіти гороху та пелюстки і бутони троянд, м’ята та лаванда.

У які страви які квіти додавати

Їсти можна тільки їстівні квіти, вирощені без пестицидів. Використовувати тільки пелюстки, а тичинки видаляти.

  • Маргаритки смакують у салатах, стравах з макаронів і рису, а їхні пелюстками посипають салати, бутерброди.
  • Нагідки надають приємного присмаку фруктовому оцту.
  • Чорнобривці рекомендують їсти тільки жовтогарячого кольору, використовувати лише пелюстки (свіжі або сушені). Додають їх у супи, бульйони, плов, домашню випічку, компоти, напої.
  • Квітки гарбуза, кабачків і патисонів, підсмажені з невеликою кількістю цибулі, часнику та з додаванням різних приправ, – дуже популярна страва. Можна також начинити квіти сумішшю з сиру, цибулі і прянощів, занурити їх у масу зі збитих білків, а потім, обкачавши в панірувальних сухарях, підсмажити на олії.

  • Пелюстки троянди спробуйте покласти у салат із подрібненими горіхами та сиром. Вони підкреслюють особливий смак морозива та напоїв. Троянда може збагатити смак будь-якого чаю. Досить двох ложок сухих пелюсток на 100 г сухого чаю.
  • Фіалки використовують для прикраси тістечок, з них варять варення, готують настоянки. А можна засипати пелюстки фіалки цукром. Він просочиться чудовим ароматом, і його можна буде додавати в чай, у кондитерські вироби.

Як зацукрувати квіти

Зацукрувати можна будь-які неотруйні квіти: фіалки, конюшину, хризантеми, маргаритки, кульбаби, квіти жасмину, лаванду, герань, бузок, нагідки, братики, первоцвіти, троянди (бутони і пелюстки), квіти гороху, гвоздику, жасмин.

Зацукровані квіти для прикрашання десертів

1 скл. квітів, 2 білки, 2 скл. цукрової пудри або цукру.

  1. Квіти повинні бути свіжими, чистими і сухими. Білок збити в піну, за допомогою пензлика змастити ним квіти (завбільшки до 3 см) або пелюстки (великих квітів) з двох боків, посипати через сито цукровою пудрою або цукром (якщо пелюстки щільні), покласти на фольгу і витримати в слабо прогрітій і прочиненій духовці протягом 2 год або на протязі кілька днів.
  2. Термін придатності таких прикрас – 30 днів. Зберігати в банці, переклавши пергаментом і щільно закривши.