Кухня Рецепти

Домашній яблучний мармелад

Мармелад – чудовий спосіб зберегти яблука, які швидко псуються. Це смачний і корисний десерт, який можна їсти досхочу навіть дітям.

18.09.2019 14:06

Яблучний мармелад

З кг яблук, 1 скл. води, 1 кг цукру.

З яблук зрізати підгнилі міс­ця, хвостики, серцевину. Порізати невеличкими шматочками, склас­ти у п’ятилітрову каструлю. Серцевинки залити 1 скл води, про­варити до розм’якшення (5-10 хв), процідити і перетерти через сито. Вилити пюре (воно містить бага­то пектину і допомагає мармеладу загуснути) у каструлю з порізани­ми яблуками, накрити кришкою. Поставити на малий вогонь, до­дати частину цукру, варити до м’якості. Перемолоти у блендері. Пюре можна перетерти через сито, тоді мармелад буде дуже ніж­ним та однорідним. У пюре додати решту цукру, перемішати, накри­ти кришкою, варити кілька хви­лин до повного розчинення цукру. Зняти кришку й уварити на мінімальному вогні за один або кіль­ка разів упродовж двох-трьох днів, періодично помішуючи. Варити до густого стану, доки почне за­стигати на ложці і відставати від неї. Глибоке велике деко застели­ти папером для випікання, виклас­ти уварене пюре, розрівняти. Су­шити за температури не вище як 100 °С із привідчиненими дверця­тами (підкласти олівець) приблизно 2 год. За­лишити на ніч і ще раз підсушити упродовж 2 год. Якщо мармелад стає пружним і однорідним (твер­дим всередині) – він готовий. Іноді його треба перевернути і досуши­ти знизу. У такому разі мармелад треба накрити папером і перевер­нути на друге деко, зняти нижній папір і ще підсушити. Пласт вихо­дить завтовшки 1,5-2 см. Готовий мармелад порізати шматочками, перекласти папером для випікан­ня і скласти один на один. Зберіга­ти в холодильнику упродовж року. Добре просушений мармелад мож­на тонко порізати, він не липне до ножа, сухий і щільний.