Гамак легко зробити власноруч

Для гамака синтетичні тканини, використовувати не варто, навіть пропри те, що вони легші: на них буде не зовсім приємно лежати.

Гамак – зручне місце для відпочинку, яке може стати окрасою подвір’я. Його винайшли тисячу років тому майя для комфортного сну і захисту від вологи. Нині гамак використовують для перепочинку у затінку дерев. А ще в них просто обожнюють гратися діти! Зробити гамак можна власноруч із підручних матеріалів. Це п’ятихвилинна справа! Хто хоч раз у ньому лежав, скаже: гамак має бути у кожному дворі й на кожній дачі!

• Для виготовлення надійного довговічного гамака варто обрати камуфляжну, бавовняну або матрацну тканину. Синтетичні тканини, пропри те, що вони легші, використовувати не варто: на них лежати неприємно.

• Надавати перевагу слід товстим (не менше 8 мм) бавовняним шнурівкам (не синтетичним). З них простіше плести вузли, але вони можуть швидше перетертися. Тому у найбільш уразливих місцях шнурівку треба протягнути крізь поліетиленову трубку.

• Розмістити гамак можна як між спеціальними опорами, так і між деревами в саду. Якщо використовуватимете опори, заглибте їх у ґрунт мінімум на 1 м. А дерева обирайте такі, які мають стовбур діаметром мінімум 20 см.

• Підвішувати гамак варто на висоті 1–1,5 м. Відстань між опорами розрахуйте так: довжина гамака + 30 см (в середньому це 2,75–3 м).

Мексиканський «кокон»

Один з найпростіших і найлегших. Знадобиться два шматки тканини розміром 1,5х3,2 м і шнурівка довжиною 10–20 м, яка здатна витримати вагу 150–200 кг (для стягування і підвішування). Тканини скласти одна до одної, прострочити з двох поздовжніх боків (не до кінця, на малюнку позначено зеленим кольором). У результаті утвориться тунель з недостроченими краями. Ділянки, позначені на викрійці жовтим кольором, зшивати не треба. Це дозволить прокласти всередині синтепоновий або інший м’який прошарок, що зробить відпочинок на гамаку більш комфортним. Вузьку сторону виробу, позначену червоним кольором, треба підгорнути на 3–5 см і прострочити, в отвір вставити шнурівку, затягнути, прив’язати до основи. Можна на кінцях полотен зробити петлі, вставити шнурівки і зв’язати їх у пучок.

Бразильський гамак

Для відпочинку маленьких діточок і літніх людей можна вдосконалити гамак, прикріпивши до вузького боку тканини дерев’яні палиці. Знадобиться: два шматки тканини 0,9–1х2 м, дві дерев’яні палиці (рекомендують ручки для лопат) довжиною 1 м, дриль, дві упаковки шнурівки для білизни по 10 м. Два полотнища зшити між собою. Короткі боки підігнути на 2 см і прострочити. Зробити розмітку для люверсів (по 10 з кожного боку) через кожні 8,5 см, встановити люверси. Замість люверсів можна пошити прямокутники з тканини (шматки 20х20 см скласти удвоє, прострочити по периметру) і надійно пришити до вузьких боків, щоб утворилися петлі. У них вставити дерев’яні палиці. На палицях теж зробити розмітку: від країв відступити по 2,5 см і далі по 8,5 см. Шнурівку порізати метровими шматками і кожен пропустити через отвір в палиці, потім через люверс, знову через палицю. Можна отворів не робити, а обв’язати шнурівки довкола палки. А щоб тканина не зсовувалася, зробити на краях палиці пази для шнурівок. Кінці вирівняти. На відстані 0,5 м від палиці зібрати всі шнурівки в пучок, зав’язати у вузол і надійно затягнути.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook