Як зберегти зрізані троянди
Троянди слід обов’язково підрізати см на 3-4 перед тим, як ставити у вазу. Але тут є кілька нюансів:
- для підрізування треба вибирати ніж (або секатори) з лезом з нержавіючої сталі, інакше взаємодія з металом викличе окислювальні процеси;
- підрізати троянди треба у воді, тому що це перешкодить попаданню в них пухирців повітря, які завадять квітці насичуватись киснем;
- після того, як ви підрізали троянду, розріжте ще її кінець хрест-навхрест, тобто вздовж і впоперек, сантиметра на 2-3. Це збільшить площу зіткнення троянди з водою.
Обірвіть або зріжте всі листочки на троянді, які можуть стикатися з водою, тому що у вологому середовищі вони почнуть швидко гнити, поширюючи мікроби, які з радістю зашкодять всій квітці.
Вазу вибирайте досить високу, а води в неї наливайте приблизно відсотків на 60-70 по відношенню до довжини стебла. Наприклад, якщо ваша троянда довжиною сантиметрів 30, під водою повинно знаходитися не менше 18 см.
Вода повинна обов’язково бути відстояною. Влітку – досить холодною, 10-15 градусів, а взимку в міру теплою – приблизно градусів 25.
Воду треба міняти кожні 5 днів, але щодня слід доливати нову порцію. Крім того, вранці або вдень обприскуйте зрізані троянди з пульверизатора, намагаючись не потрапляти в центр бутона, лише злегка освіжайте зовнішні пелюстки.
Зрізані троянди не люблять: спеки, холоду, протягів, прямих сонячних променів. Оптимальна температура повітря – 18 – 22 ° С. Кожні 2-3 дні підстригайте троянди на 1-1,5 см.
На ніч переносьте квіточки або в наповнену ванну, або в таз з температурою води 7-12 ° С. Але нехай охолоджуються і насичуються вологою тільки стебла, бутони ж піднімайте над рівнем води, їм розмокати не можна.
Такі способи, як додавання у воду цукру, горілки або аспірину і обламування шипів – досить сумнівні і можуть нашкодити. Тому будьте обережні, якщо все ж вдаєтеся до вживання таких засобів.
Дотримання цих порад допоможе зберегти троянди якомога довше, і продовжити радість від милування ними!