- Зберігати в холодильнику.
- Заморозити.
- Покласти разом з квасолею у банку кілька зубців часнику.
- Пошити мішечки з будь-якої тканини, вимочити їх в ропі (дуже солоній воді), висушити, засипати квасолю і зберігати скільки треба. Тільки суху квасолю, не зелену.
- Тримати у скляних банках з металевими кришками, що закручуються. Обов’язково на холоді!
- В банку з квасолею покласти лавровий лист на дно і зубчик часнику.
- Добре висушену квасолю зберігати у пластикових пляшках.
- Суху квасолю тримати в морозильній камері 2-3 дні. Потім дістати, просушити при кімнатній температурі (від конденсату) і скласти в банки або сухі пляшки. Ніколи жучки не заводилися.
- В духовці трохи підсушити і скласти в пластикові пляшки.
- Раніше завжди зберігали в стручках на горищі – жучків не було.
- “Десь прочитала, що потрібно зберігати квасолю зі стеблами кропу зберігати. Так і робили. З того часу – стручки квасолі і сухий кріп просто разом розстеляла на горищі. Жучків після цього не було жодного разу”.
- “Свекруха пересипає попелом (золою), жучки не заводяться”.
- Почищену суху квасолю поділити на порції, скласти в кульочки, покласти на дві доби в морозильну камеру. Потім зберігаємо в сухій кладовці вже.
- “Квасолю злегка прогріваю в духовці (десь 50 ОС), недовго, щоб нагрілася, тоді всі можливі личинки гинуть. Складаю в трилітрові банки під капронову кришку. Тримаю в хаті в коморі або іншому сухому місці. А ту що садити після чищення пересипаю в банку і кладу в холодильник. До весни. Яка ще зеленкувата, то йде в морозилку”.
- Не треба лущити квасолю: краще зберігається у лушпині.
- “Не повірите, але це правда. Ще колись виписувала газету “Порадниця”, там жіночка радила зберігати квасолю у ящичку паперовому і між квасолю увіткнути металеві кришки. Штук з 10 на 3 літри квасолі (кришки необов’язково мають бути нові, тільки щоб були чистенькі і сухі). Зберігати у сухому місці. Так роблю багато років, жучків немає. Вони бояться металу”.
Спробуйте приготувати з квасолі:
Консервована квасоля: взимку їмо як салат і варю з неї смачний суп!