Зелене меню. 9 овочевих страв, які смакують по-літньому

Хочеться чогось легкого, але ситного? Простого у приготуванні, але щоб мало красивий вигляд на столі? Із простих продуктів, але з особливим смаком? Тоді ця підбірка рецептів саме для вас!

Швидкі малосольні огірки на мінералці

900 г огірків, 2–2,5 ст. ложки солі, 1 малий пучок суміші кропу петрушки, 3 лаврових листка, 3 скибки червоного гострого перцю, 3 зубці часнику, 1 л газованої мінеральної води. Можна додати 1 ст. ложку зерен гірчиці.

Огірки помити, замочити у холодній воді на кілька годин. На дно дволітрової банки покласти половину зелені і подрібненого часнику, гострий перець, потім викласти огірки, решту зелені, часник, лаврові листки, сіль. Залити мінеральну воду, щоб повністю покрила огірки. Закрити кришкою, залишити за кімнатної температури на 4 год, потім поставити у холодильник на ніч. Можна їсти. Виходять хрумкі малосольні огірочки.

Огірки по-корейськи

1 кг огірків, 1 ч. ложка солі, по 2 ст. ложки оцту і соєвого соусу, 1 ч. ложка червоно гострого перцю, 1 ст. ложка кунжуту, 4 ст. ложки олії, 4 зубці часнику.

Огірки порізати брусочками, посолити, перемішати, залишити на 15–20 хв, сік злити. Додати вичавлений часник, перець, оцет, соєвий соус. Олію розпекти на сковорідці, зняти з вогню, всипати кунжут, швидко перемішати (кунжут швидко потемніє, так і треба), вилити на огірки, ретельно перемішати. Можна їсти через 15 хв або зберігати в холодильнику кілька днів.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Салат «П’ятихвилинка»

1 варене куряче філе, 2 огірка, 70 г твердого сиру (можна без сиру), 2 ч. ложки соєвого соусу, 1–2 ч. ложки лимонного соку, 2 ст. ложки олії, листя салату, сіль, кунжут.

Огірки та філе порізати соломкою, сир крупно натерт (але смачно і без сиру). Змішати олію, соєвий соус, лимонний сік. Заправити салат, посолити, поперчити, перемішати, посипати кунжутом, дати 5 хв настоятися, перекласти на тарілку, вистелену листям салату.

Зелені крученики

1 огірок, 2 ст. ложки майонезу, 4 зубці часнику, зелень, сіль.

Змішати вичавлений часник, подрібнену зелень, майонез, сіль. Можна додати кисломолочний або твердий потертий сир. Огірки порізати тонкими довгими пластинами. Найзручніше це робити ножем для чищення овочів. Намастити кожну пластину соусом, згорнути рулетиком. Зафіксувати шпажкою.

Кімчі з огірків «Замість малосольних»

10 огірків (одного розміру, приблизно по 10 см або по 20 см, розрізані навпіл), 1 морквина, 4 зубці часнику, 1 цибулина або 0,5 пучка зеленої цибулі, 3 ст. ложки соєвого соусу, 2 ч. ложки солі, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложка червоно гострого перцю, по 1 ст. ложці кунжуту і солодкої паприки.

Огірки помити, відрізати хвостик, розрізати навхрест, не дорізаючи до кінця 1 см. Рясно пересипати сіллю, залишити на 15–20 хв. Підготувати начинку: моркву натерти, як для для салату «Морква по-корейськи», цибулю порізати дуже тонкими півкільцями, додати решту спецій, перемішати. Щедро заповнити начинкою розрізи в добре промитих від надлишків солі огірках. Страву можна їсти відразу або залишити за кімнатної температури для закисання, потім сховати в холодильник.

Закуска з огірка «Скибка кавуна»

2 помідори, огірок, 0,5 болгарської перчини, 10 г желатину, спеції.

Помідори надрізати навхрест, залити на кілька хвилин окропом, зняти шкірку. Помідори і перець порізати, перемолоти блендером, додати спеції, процідити крізь сито. Пюре підігріти, додати замочений желатин, перемішати, трохи охолодити. Огірки розрізати уздовж, вибрати м’якоть, щоб утворилися човники. Залити помідорне пюре, охолодити, порізати скибками. Кожну простромити шпажкою зі шматочком сиру або оливкою.

Салат зі стрілок часнику

500 г стрілок часнику, 1 цибулина, 1 велика морквина, 1 ст. ложка соєвого соусу, 1 ч. ложка оцту.

Стрілки часнику вимити і бланшувати в киплячій воді кілька хвилин. Вилити в друшляк і дати стекти воді. Цибулю і моркву почистити, нарізати соломкою або натерти. Обсмажити на невеликій кількості олії до золотистого кольору. Стрілки нарізати невеликими шматочками, додати до овочів. Влити оцет і соєвий соус, тушкувати декілька хвилин (до м’якості). Посолити, поперчити.

Кабачки в сметані

1 кг кабачків, 1 цибулина, 2 зубці часнику, 150–200 мл рідкої сметани, 0,7 скл. борошна, сіль, перець, олія для смаження.

Кабачки, не очищаючи, нарізати кружечками завтовшки приблизно 1 см, борошно змішати з сіллю і кожен кружечок обмочити з обох боків. Обсмажити з двох боків, викласти на тарілку. Цибулю порізати півкільцями і теж обсмажити до золотистого кольору. Кабачки викласти на сковороду досить щільно, зверху розподілити цибулю і вкрити рештою кабачків. Сметану розвести з борошном, посолити, поперчити, додати вичавлений часник, ретельно перемішати. Залити кабачки, накрити сковороду кришкою і тушкувати на малому вогні до загусання сметани, десь 15 хв. Можна посипати тертим сиром. Кабачки виходять дуже ніжними, смачними і ситними. Їх можна подати як окрему страву або як гарнір.

Кабачки мариновані «Спагеті»

1 кабачок, 1 морквина, 1 зубець часнику, 1 ст. ложка солі, 0,5 л води, дрібка перцю чилі, 1 ст. ложка солодкої паприки, 2 ст. ложки оцту, 25 мл олії, 1 лавровий листок, 2 бут. Гвоздики, 3 горошини чорного перцю.

Закип’ятити воду, додати сіль, перець горошком, гвоздику, листок, настояти 10 хв. Кабочок і моркву потерти на тертку для моркви по-корейськи. Із розсолу вийняти спеції, закип’ятити його, вимкнути вогонь, пересипати кабачкову соломку, залишити на 10 хв (доки охолоне). Відтак розсіл злити. Додати часник, оцет. На сковороді розігріти олію, вкинути перець і паприку. Коли олія зашипить, відразу вилити її на кабачки, перемішати. Поставити у холодильник на 30 хв. Найсмачніше – наступного дня. Виходить хрумка соломка. Ніхто не здогадається, з чого салат.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook