Підвіконня можна перетворити на городик, де багато корисного і смачного. Так можна вирощувати не лише зелену цибулю, кріп та петрушку, а й салати, кінзу, гірчицю, м’яту, шпинат, базилік.
Для міні-городу потрібно:
– контейнери різних розмірів (широкі й не надто глибокі);
– якісний торф’яний ґрунт для розсади овочів;
– лійка;
– рідкі добрива для овочів;
– скло чи поліетиленові торбинки;
– лампи денного світла.
Найпростіше виростити в домашніх умовах зелену цибулю. Помістіть її у воду, а щоб цибулини не гнили, занурюйте лише корінці. Саму ж воду варто щодня змінювати, а цибулини – мити. Також її можна вирощувати у землі, закопуючи лишень корінці. Цей город поливайте не частіше як двічі на тиждень. Не можна обламувати перше степір’я цибулі, бо вона перестане рости.
Найкраще поливати рослини талою сніговою водою кімнатної температури. Якщо використовуєте воду з крана, то її варто відстоювати протягом доби.
Коли до свят залишилося обмаль часу, можна виростити петрушку чи селеру з коренів. Для цього виберіть більші коренеплоди: селеру діаметром від 5 см, а петрушку – від 2-х. Якщо корені будуть задовгими, їхню нижню частину можна обрізати. Поскладайте їх рядами через 3–6 см й пересипте «до плечей» землею, вологою тирсою або піском. Також коренеплоди можна поставити у ємність із водою.
Не ставте контейнери з коренеплодами та цибулинами поряд із вазонами. Адже на городніх рослинах можуть бути шкідники, і вони охоче переберуться на свіжу здорову зелень.
Виростити зелені вітаміни можна й за допомогою насіння. Наповніть ємності землею, полийте, рівномірно розсипте насіння однієї або різних культур, а зверху прикрийте тонким шаром ґрунту. Посудину помістіть у темне тепле місце та прикрийте поліетиленом чи склом. Коли з’являться маленькі росточки, сміливо знімайте поліетилен та виставляйте контейнер на підвіконня. Поливати рослини найкраще через день. Далі ваше завдання – удобрювати ґрунт і, якщо вікно не виходить на південь, умикати щодня на кілька годин лампу денного світла. А коли зелень виросте до 5–7 см – збирайте врожай.
Пам’ятайте: перший урожай варто зрізати при землі, не вибираючи більші листочки. Тільки коли рослини почнуть рости більшими, їх можна зривати вибірково. Цей процес в Англії називають cut-and-come-again (зріж та приходь знову).