паска

Здобна солодка паска, яка довго не черствіє. Яку не їла – ця найсмачніша!

Це давній сімейний рецепт паски. Таку пече моя бабуся, мама і вже 15 років печу я. Які паски я не їла, а ця найсмачніша, жодну з нею не сплутаю! Вона здобна, солодка і довго залишається свіжою.

Здобна і солодка паска – саме така улюблена у нашій сім’ї! Завдяки великій кількості здоби у тісті, вона довго не черствіє і залишається смачною. Ми печемо паски за одним рецептом уже кілька десятків років. Рецепт передається із покоління в покоління. І де б я не куштувала паску, мені наша – найсмачніша!

Здобна солодка паска

  • 1 л молока, 150 г дріжджів, 1 кг цукру, 300 г масла, 0,5 п. маргарину, 10 яєць, 5 жовтків, 0,5 ч. ложки солі, 200 г сметани, 50 г горілки, 1 п. ваніліну, 500 г родзинок (можна на добу залити коньяком), борошно, скільки вбере тісто.

Всі продукти звечора внести у кімнату, щоб були теплі. Молоко перекип’ятити, охолодити до теплого стану (30-40 ОС). Борошно просіяти. Зробити опару з молока, 1/3 цукру, дріжджів і борошна (має бути густиною, як на млинці). Накрити рушником, залишити у теплому місці на 1 год. Масло і маргарин перекип’ятити, охолодити до теплого. Яйця і жовтки збити з 2/3 цукру.

До опари додати збиті яйця, сметану, частину борошна, вимісити. Влити розтоплене масло, додати сіль, ваніль борошно. Замісити нетуге тісто, але й не надто молоде, воно має бути еластичне і не має липнути до рук. Додати горілку і вимішувати 40-60 хв. Накрити рушником, залишити у теплому місці. Коли збільшиться в об’ємі у 2 рази, додати родзинки (заздалегідь ошпарити, можна замочити на добу у коньяку, відцідити, висушити, перемішати їх із борошном), вимісити.

Як формувати паски

  1. Коли тісто знову виросте у 2 рази, вимісити його і формувати пасочки. Залишити шматок тіста завбільшки з два кулаки на прикраси. Форми застелити пергаментом (змастити його смальцем), зробити високі бортики (мають бути вищі за форму десь на 4 см). Наповнювати форму тістом на 1/3.
  2. Коли тісто підросте і заповнить форму на 2/3, зробити прикраси із тіста. Для цього з тіста вибрати родзинки (вони підуть у серединки квіточок). До тіста підсипати трішки борошна і підмісити, щоб було щільніше. Зробити квіточки (розкотити коло 3 см, надрізати по краях пелюстки, защипнути їх), гілочки (зробити тонкі джгутики тіста, приплюснути їх, зробити надсічки ножем з одного краю або з двох боків). Викласти прикраси, змастити збитим жовтком.
  3. Коли тісто у формах виросте на 3/4 об’єму, поставити паску у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 20 хв, зменшити температуру до 160 ОС, пекти до готовності, за потреби прикрити зверху фольгою, щоб не пригоріли. Готові пасочки діставати і класти на дошку на бік, час від часу перекочувати, щоб не відсиріли і не сіли. Коли трохи схолонуть, можна поставити прямо.
  4. Виходить 12 пасочок (розмір різний), які одночасно випікаю на двох великих деках від духовки. Якщо духовка невелика, можна робити 2/3 порції або половину.

Рецепт і фото Інни Семенюк

Читайте також:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook