Замість хліба – смажимо перепічки, паляниці і коржі на сковороді: п’ять рецептів

Якщо приготуєте бодай один раз такі перепічки, хліба більше не купуватимете! Це смачні паляниці, коржі, які можна готувати навіть, коли нема світла, - на сковороді! Рецепти ароматних перепічок, які можна їсти замість хліба.

Перепічки – смачна альтернатива звичайному хлібу. Вони дуже смачні, у вигляді паляниць, коржів, радше нагадують солоні пиріжки, ніж хліб, а готуються просто. Ще один їхній плюс у тому, що перепічки смажать на сковороді, а не печуть у духовці. Тому їх можна готувати навіть тоді, коли нема світла, на газовій плиті і навіть на вогні! Перепічки смакують і до борщу, і до м’яса, і навіть самі – замість пиріжка! Перепічка схожа на лаваш, але вдесятеро краща! Подібна на біляш, але можна їсти й у піст. 

перепічка

 

Перепічки на мінеральній воді

  • 250 мл газованої води, 2 ч. ложки цукру, 2 ст. ложки олії, 2 скл. з чубком борошна.

У мінеральну воду додати сіль, цукор, олію. Перемішати, додати борошно. Замісили тісто. Має бути густе, не липнути до рук. Розділити на однакові кульки. Розкачати кожну кульку, покласти начинку, наприклад смажені гриби з цибулею (можна будь-яку, не обов’язково пісну). З’єднати краї тіста, розкачати. Посмажити на сковороді на середньому вогні з обох боків на олії.

перепічка

 

Картопляні перепічки 

  • 15 г пресованих дріжджів або 1 ч. ложка сухих, 200 мл води, 350 г борошна, 1 ч. ложка солі, 1 ст. ложка цукру, 1 ст. ложка олії, 500 г картопляного пюре зі смаженою цибулею. 2 ст. ложки олії для смаження.

У миску влити теплу воду, додати дріжджі. Залишити на 10 хв. Потім додати сіль, олію, борошно і замісити тісто. Перекласти тісто в миску, накрити і залишити в теплому місці. Тісто має збільшитися у 2 рази. Тісто розділити на 6 частин. Кожну частину розкачати не дуже тонко. У середину викласти начинку, защипнути краї, розкачати коржем діаметром, як дно чаші мультиварки. Чашу змастити олією, викласти корж і готувати в режимі «Випічка» по 10–15 хв з кожного боку. Щоб скоринка була рум’яною, кожного разу змащувати дно чаші олією. Можна також пекти у духовці або смажити на сковороді під кришкою.

перепічка

 

Заварні перепічки із зеленою цибулею

  • Для тіста: 350 г борошна, 200 мл води, 2 ч. ложки солі, 2 ст. ложки олії. Для начинки: 1 пуч. зеленої цибулі, 1 ч. ложка солі. Для смаження: 4 ст. ложки олії.

Борошно просіяти з сіллю, додати олію і, помішуючи ложкою, маленькою цівкою влити гарячу воду. Замісити еластичне тісто. Загорнути у плівку і покласти в холодильник на 30 хв. Цибулю дрібно нарізати, змішати з сіллю. Тісто розкачати прямокутником, змастити поверхню олією. На корж рівномірним шаром покласти цибулю, згорнути рулетом, порізати на 12 однакових частин. Кожну частину покласти розрізом донизу, притиснути долонею і потім розкачати не дуже тонко. Мають утворитися палянички діаметром приблизно 12–15 см. У глибоку сковороду з товстим дном налити олію, розігріти, обсмажити коржі із двох боків до золотистого кольору. Викласти на серветку, щоб увібралася зайва олія. Їсти гарячими.

перепічки

 

Гірчичні коржі-лаваші

  • 200 г борошна, 200 мл води, 1 ст. ложка гірчиці готової із зернами або 1 ч. ложка сухої, сушена зелень (кріп, петрушка, базилік), 2 ст. ложки олії. Можна додати 0,5–1 ч. ложку солі.

Воду змішати з олією і гірчицею, довести до кипіння. Борошно викласти у миску. Зняти воду з вогню і, не даючи воді охолонути, змішати з борошном. Добре перемішати і залишити тісто охолонути. Після цього можна додати свіжий посічений часник, кунжут. Стіл присипати борошном. Поділити тісто на невеликі шматочки і дуже тонко розкачати. Тісто дуже слухняне, легко розкачується. Обсмажити на сухій, добре нагрітій сковороді з обох боків. Буквально по 30 с з кожного. Виходять м’які палянички, не рвуться, добре тримають форму, якщо всередину загорнути начинку. Головне – не пересушити, бо будуть твердими. У такому разі покласти гарячий лаваш між двома вологими серветками – і він розм’якне.

перепічки

 

Швидкі палянички-равлики з часником

  • 2 скл. борошна, 0,5 скл. води (гарячої), 4 зубці часнику, 2 пуч. кропу, олія, сіль.

Змішати борошно з гарячою водою і дрібкою солі і замісити тісто. Поділити його на 6 частин, кожну дуже тонко розкачати, змастити олію, вичавленим часником, посолити і посипати кропом. Скрутити рулетом, а потім рулет – равликом (по спіралі) і знову розкачати. Смажити на розігрітій сковорідці, трохи змащеній олією, по 3–4 хв з кожного боку до рум’яного кольору. Можна кріп замінити петрушкою, зеленою цибулею або обсмаженою ріпчастою, базиліком, шпинатом, руколою, маслинами або оливками, сиром або м’ясом, беконом чи ковбасою.

Радимо також спробувати приготувати страви за іншими перевіреними рецептами від господинь:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook