Яворівський пиріг з картоплею і гречкою. Улюблений рецепт із Західної України

Готують яворівський пиріг не тільки на Західній Україні, а й у Польщі. Зазвичай печуть кожної неділі, їдять з борщем, сметаною та сиром. Він виходить дуже смачний!

Яворівський пиріг з картоплею і гречкою

Форма 25Х35 см. Тісто: 250 мл теплої води, 50 мл теплого молока, 25 г пресованих дріжджів, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 3 ст. ложки олії, 500 г (+/-) борошна.
Начинка: варена картопля (ніколи не важу, варю 2-2,5-літрову каструлю), 200 г гречки, 1-2 цибулини для смаження, сіль, перець (не шкодувати), 2 зубці подрібненого часнику, 1 цибулина маленька потерта на терці для дерунів.  
Додатково: 1 невелике яйце для змащування пирога, кунжут (за бажанням для посипання).
Замісити тісто, поставити в теплому місці, щоб підросло. Почистити картоплю, зварити. Гречку можна використовувати як варену, так і запарену (200 г гречки залити 200 мл води і ставлю варитись-запаритись). Цибулю дрібно нарізати і смажити, хто в чому любить, олії, на смальці, можна і зі шкварками.
Малесеньку цибулину потерти, треба 1 ст. ложку пюре. Її давати не обов’язково, але вона передає свій смак страві і з нею мені більше подобається. Подрібнити часничок.
Варену картоплю відцідити, потовкти, додати до неї гречку, можна не всю зразу, а частинами, вимішати, посолити, поперчити, але перцю не жаліти, додати смажену цибулю і терту, часник. Начинку використовувати гарячу!
Можна поділити тісто на 2 частини, розкотити їх за розміром форми. На низ тісто, тоді начинка, зверху знову тісто.
Або ж на тісто викласти начинку і краями тіста згорнути її всередину. Тоді перенести в змащену олією форму і покласти швом донизу.
Тоді змастити пиріг яйцем і за бажанням можна посипати кунжутом. Випікати при температурі 200 °С десь 1 год. Спечений пиріг дістати з форми і змастити маргаригом/смальцем і добряче притиснути, щоб шкірка не відставала при нарізанні. Тоді його потрібно укутати – накрити чимось теплим, щоб пиріг відійшов. Через пів години вже можна нарізати і насолоджуватись смаком.
Рецепт і фото Іванни Луць

Спробуйте також приготувати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook