Електрична духовка у квартирі значно розширює можливості в приготуванні кулінарних шедеврів. Але неправильно підібрана модель може не вписатися в кухню та розчарувати можливостями. І питання полягає не лише в тому, вбудована це модель чи самостійна (мобільна). Існує багато чинників, від яких залежить функціональність приладу. То ж перш ніж придбати такий девайс, необхідно розібратися з критеріями вибору.
Об’єм – фактор, що визначає розмір страви
Коли обираєте духовку для приготування смачних страв великій сім’ї, запікання качки чи індички, не має сенсу розглядати варіанти менш як 30 літрів. А от для приготування сніданків на дві людини достатньо моделей на 10–15 літрів. В цілому, розділяють такі типи духових шаф:
- Міні – до 31 л. Це практичний вибір для приготування їжі в невеликому об’ємі.
- Міді – 31–52 л. Як правило, такі варіанти вибирають сім’ї з 4 осіб.
- Максі – від 52 л. Ці моделі підходять великим сім’ям або тим кухарям, що готують переважно в духовці.
Внутрішнє покриття – основа в догляді за духовкою
Від матеріалу внутрішнього покриття залежить легкість догляду та чистки. Які б смачні страви не готувалися в духовці, мити її треба завжди. І внутрішнє її оздоблення або допоможе хазяйці у цій справі, або ж навпаки – ускладнить роботу. Виробники застосовують кілька видів матеріалів для внутрішнього покриття:
- Нержавіюча сталь. Використовується для кухонних девайсів бюджетного класу. Для них необхідно придбати ефективні мийні засоби з відсутністю абразивних часток
- Термостійка емаль. Має симпатичний зовнішній вигляд, досить невибаглива в догляді.
- Антипригарне покриття. Воно вважається найлегшим у догляді.
Тип управління – індивідуальна зручність користувача
Існує три типи управління:
- механічний;
- електронний;
- сенсорний.
Немає кращого чи гіршого виду. Є найбільш зручний для користувача. Якщо звикли до простих та надійних регуляторів – вибирайте механічний. Якщо бажаєте самостійно контролювати кожну складову встановленої програми – до вашої уваги сенсорний тип. Для максимального задоволення «домашніх» шеф-кухарів деякі електричні духовки оснащені комбінованим управлінням.
Додаткові функції – розширені кулінарні можливості
Не варто додаткові функції розглядати як непотрібні забаганки. Вони полегшують роботу кухаря. Серед найбільш поширених можна виділити:
- розморожування – забезпечує помірне розморожування продуктів зі збереженням усіх корисних властивостей;
- захист від дітей – гарантує безпеку для малечі під час приготування їжі;
- підтримання температурного режиму – тримає готову страву в потрібному тепловому стані деякий час;
- програмування рецептів – автоматично задає необхідний режим та температуру приготування страви, що готується найчастіше.
То ж уважно знайомтеся з моделями, аби вибрати найбільш відповідну усім кулінарним запитам.