Гострі кишкові інфекції — група захворювань, які проявляються інтоксикацією організму та ураженням шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширеніші кишкові інфекції — дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна та ентеровірусні інфекції, розповідає епідеміолог Олена Улашина.
В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот разом з їжею, водою або через брудні руки. Наприклад, дизентерія може початися, якщо випити некип’яченого молока (зокрема кислого) або з’їсти виготовлені з нього сир чи сметану. Кишкова паличка може проникнути в організм разом з неякісним кефіром або йогуртом. Стафілококова інфекція комфортно почувається у зіпсованих тортах із кремом. Збудники сальмонельозу потрапляють у нашу травну систему із зараженими продуктами: курячим м’ясом, яйцями, вареною ковбасою, сосисками, погано вимитими овочами й зеленню. Усі збудники кишкових інфекцій поводяться досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття і підвищення температури. З’являються нудота і діарея. Турбує біль у животі та здуття. За появи перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не займайтеся самолікуванням — це небезпечно для вашого здоров’я». Тим більше, що й Covid-19 у деяких хворих проявляється як кишкова інфекція!
Щоб уберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, слід вживати лише ті продукти, в якості яких ви впевнені.
5 кроків до безпечної їжі:
1. Підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед приготуванням і прийомом їжі, після відвідування туалету;
- мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
- захищайте продукти від комах і гризунів. Не допускайте на кухню собак, котів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- особливо сире м’ясо і рибу;
- для обробки сирих продуктів використовуйте окреме кухонне приладдя, зокрема ножі та обробні дошки;
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту сирих продуктів з готовими стравами.
3. Ретельно готуйте їжу:
- просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця, рибу і морепродукти;
- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися за температури, не нижчій, ніж +70°С;
- сік з м’яса чи птиці під час приготування повинен бути прозорим, а не рожевим.
4. Зберігайте їжу за безпечної температури:
- не залишайте готову їжу без холоду довше, ніж на дві години;
- до подачі на стіл зберігайте готові страви гарячими (+60°С);
- не зберігайте їжу надто довго (навіть у холодильнику).
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- готуйте їжу на чистій або очищеній воді;
- зі свіжих та незіпсованих продуктів;
- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо плануєте вживати їх сирими;
- не вживайте продуктів, в яких закінчився термін придатності.