Грибний сезон розпочинається на початку літа. Звісно, про те, що з цими дарами лісу потрібно бути обережними, не варто й нагадувати. Але навіть досвідчені грибники не застраховані від отруєння. Тож якщо сталося так, що ви або ваші близькі отруїлися грибами…
За перших ознак отруєння, навіть легких, негайно викликайте «швидку»!
До прибуття лікаря не гайте часу. Очистіть шлунок та кишечник від їжі, що містить отруту. Для цього випийте якомога більше кип’яченої води з содою (1 ч. ложка соди на 0,5 л води) або слаборожевого розчину марганцівки. Цю процедуру треба повторити кілька разів.
Поставте клізму (можна з розчиненим у воді сорбентом). Промивайте нею кишечник доти, доки не виходитиме просто чиста вода.
Потім дайте потерпілому проносне й укладіть у ліжко, до ніг покладіть грілку, щоб угамувати дрижаки.
До приїзду лікарів хворому не можна їсти і протипоказані будь-які спиртні напої: алкоголь сприяє всмоктуванню організмом отруйних речовин.
Не викидайте залишки нез’їдених грибів. Віддайте їх лікарям для лабораторного дослідження – так буде простіше призначити правильне лікування, адже у кожного з грибів своя протиотрута.