Від самих слів «аромат кави» стає затишно і покращується настрій. Час від часу цей магічний напій рятує нас, додаючи енергії у найскладніших ситуаціях. Проте є й люди, закохані у каву, які п’ють її не заради заряду бадьорості, а задля насолоди.
Хай за яким рецептом готуватимете каву, важливо використовувати свіжообсмажені зерна. Молоти їх бажано безпосередньо перед приготуванням.
Класичне співвідношення кави і води – 6–7 г кави на 100 мл води.
Якість води відіграє не останню роль: вона має бути свіжою, м’якою, очищеною (оптимальний варіант – бутильована), холодною.
У турку треба насипати каву, залити холодною водою, розмішати. Додати за бажанням цукор, дрібку солі, спеції. Це треба зробити відразу, до заварювання кави.
Французи кажуть: кипіння вбиває каву, тому її не варять, а заварюють, не доводячи до кипіння. Робити це слід таким чином: поставити турку на вогонь, коли пінка піднімається під край, турку зняти з вогню, зачекати кілька секунд, доки пінка осяде, і знову поставити на вогонь. Повторити двічі.
Можна заварити каву не на воді, а на молоці – це дуже смачно. Зі спецій можна додати корицю, кардамон, мускатний горіх, гвоздику, шафран.