Ярий часник (його садять навесні) не стрілкується і краще зберігається, ніж озимий (посаджений під зиму). Оптимальна температура зберігання часнику – 10–15 ОС. Для озимого часнику температура має бути 2–4 ОС. У кожному разі у приміщенні не має бути надто сухо, щоб часник не висох, і надто волого, інакше зацвіте.
Добре зберігається часник, зв’язаний пучками або сплетений у коси. Для того щоб коса була міцна, у неї можна вплести шпагат. На кінці коси зробити петлю, щоб зручно було вішати. Повісити можна і в шафі, і в коморі, і в підвалі. Головне, щоб було темно, прохолодно і не дуже волого. Зберігати часник треба окремо від інших овочів.
Деякі господині зберігають часник в полотняних мішечках, пересипаючи цибулинням. Можна головки перед закладанням на зберігання сполоснути в дуже концентрованому розчині солі, висушити. Така обробка допомагає вбирати зайву вологу з повітря і захистити часник від шкідників і хвороб.
Якщо часнику небагато, його можна парафінувати: на кілька секунд занурити у розплавлений парафін, потім скласти у невеликі полотняні мішки, підвісити їх у сухому приміщенні.
Поширений також інший метод: головки кладуть у скляну банку й пересипають борошном. Верхній шар борошна повинен бути не менше 2 см завтовшки.
Якщо ви зберігаєте часник на кухні, де температура 18–25 ОC, не тримайте його в поліетиленових пакетах: у них часник задихається, пріє і загниває. Найкраще зберігати часник у мішечках зі щільної тканини.
Добре зберігається часник і в сухому просіяному деревному попелі або сухій тирсі.