Город Садиба

Як зберегти капусту до весни: перевірені способи

Якщо ви зібрали гайний врожай капусти, у вас залишилася одна проблема: як зберегти її до весни. Ми розповімо, що робити.

Для зберігання на зиму годяться тільки пізні сорти капусти. Але й ця не завжди добре лежить, адже складно створити ідеальну температуру і вологість.

Щоб капуста добре зберігалася, її насамперед треба вчасно зрізати. Оптимальний час для збору капусти – коли вдень температура становить +3-8 ОС, а вночі – легкий приморозок (до -3 ОС). Якщо зрізати її раніше, то існує високий ризик, що вона зігниє до кінця зими. Збирати капусту треба у суху погоду, зрізаючи дуже гострим ножем. При цьому треба залишити качан завдовжки 2-3 см і зо два зовнішніх листки, які захистять капустину від хвороб і пошкоджень. Для тривалого зберігання годяться тільки цілі капустини: без тріщин. Перед тим, як занести капусту у погріб, залиште її на добу у господарському приміщенні або під накриттям, щоб просохнула.

Зберігати капусту можна різними способами, але треба дотримуватися деяких правил.

  • Температура у місці зберігання капусти повинна становити 1-2 ОС, а вологість – 85-95%.
  • Капусту перед зберіганням бажано припудрити меленою крейдою або гашеним вапном. Це допоможе запобігти розвитку грибкових захворювань.
  • Капусту можна зберігати у ящиках або картонних коробках в один шар. Найкраще, коли капустини не торкаються одна одної.
  • Кожну капустину можна загорнути у папір або кілька шарів харчової плівки.
  • Складати капусту треба качаном догори.
  • Якщо ви зрізали капусту, залишаючи довгий качан, капусту можна увіткнути в пісок (насипати у якусь ємність шаром 20 см).
  • Добре зберігається капуста, підвішена за качан до стелі погреба.
  • Час від часу не забувайте оглядати капусту. Ту, що почала псуватися, треба негайно прибрати, щоб гниль не розповсюдилася.

Безпрограшний 100% варіант зберігання капусти – заквасити її. Ось кілька хороших рецептів:

Та сама легендарна квашена капуста по-грузинськи з буряком. Смачнішої я не їла!

Капуста в маринаді “Швидка”. Можна їсти вже через 3 години!

Капуста квашена з горілкою – хрумка і смачна

Хрумка квашена капуста у розсолі. Простий перевірений рецепт

Квашена капуста з червоним буряком і морквою