Секатор – один із найбільш використовуваних інструментів у саду. Часте використання призводить до того, що його ріжучі поверхні можуть затуплюватися, що ускладнює процес обрізки і може призвести до нерівних зрізів та пошкодження рослин. Тому важливо знати, як правильно заточити секатор. Це зовсім не складно. Давайте розглянемо процес покроково.
Етапи заточування секатора
- Розбирання секатора. Для якісного заточування необхідно розібрати секатор. Це не займе багато часу, адже потрібно лише відкрутити один болт та кілька гвинтів. Після цього вийміть гвинт, який з’єднує ріжучі частини, і решта деталей відділиться сама.
- Очищення лез. Після розбирання леза необхідно очистити від забруднень, промивши їх у мильній воді за допомогою щіточки. Якщо на лезах є іржа, її можна зняти за допомогою спеціальних засобів для видалення іржі, які можна знайти в будь-якому магазині. Якщо іржа лише поверхнева, її легко видалити дрібним наждачним папером. Після цього протріть леза і дайте їм висохнути.
- Заточка лез. Леза секатора можна заточити на механічному або електричному точилі. Але можна скористатися і звичайним напилком або бруском – так само, як ви заточуєте ножі. Після заточування леза ще раз протріть для видалення дрібних залишків металу.
- Збірка секатора. Після заточування зберіть секатор, ретельно закрутивши всі гайки та болти.
Радимо також прочитати: Відпочивати рано: обов’язкові роботи в саду восени
Підточування секатора без розбирання
Якщо секатор потребує лише підточування, можна обійтися без його розбирання. Очищуємо поверхні та заточуємо леза в зоні доступності за допомогою бруска.
Змащування секатора
Для того, щоб секатор працював ефективно, його необхідно періодично змащувати. Чим змащувати секатор? Найкраще для цього підходить машинне масло. Достатньо нанести 3-4 краплі масла на місця зіткнення лез, а потім кілька разів відкрити та закрити секатор. Зайве масло видаліть тканиною. Змащувати секатор варто не лише під час роботи, але й перед тривалим періодом зберігання без використання. Рекомендується робити це в кінці кожної осені.
Дезінфекція секатора
Окрім заточування та змащування, важливо також дезінфікувати секатор після кожного використання на одній рослині перед роботою з іншою. Для цього промийте леза під водою, витріть, а потім протріть їх будь-яким антисептиком.
Ці прості кроки допоможуть вам підтримувати секатор гострим та забезпечать якісну обрізку ваших рослин.