Як заготовити на зиму калину, щоб була смачна і корисна

Нині дуже рідко люди вживають калину, бо ягоди кислі. І дарма: вона дуже корисна. А ще з неї можна приготувати смачне желе, сироп, заготовку для чаю та компоту на зиму.

Чим корисна калина для здоров’я

За корисними властивостями калину можна прирівняти до смородини, шипшини та обліпихи. Калина містить у 1,5 раза більше вітаміну С, ніж лимон, і в 5 разів більше заліза. А ще в ній багато інших вітамінів (А, С, Р, К, Е), мікроелементи, пектини, фітонциди, амінокислоти, кальцій, калій, магній, йод та фосфор.

Завдяки такому багатому складу калина має антибактеріальну та сечогінну дію та використовується як жарознижувальний, відхаркувальний, а також заспокійливий засіб. Загалом вона зміцнює весь організм.

Калину використовують при алергіях, при профілактиці атеросклерозу та сечокам’яної хвороби, для зняття набряків, при підвищеному артеріальному тиску, при хворобах печінки тощо. У період після хвороби калину вживають для зміцнення імунітету.

Але є застереження. Калину можна вживати не всім. Зокрема, вагітним,  людям з пониженим артеріальним тиском, з хронічними захворюваннями нирок, з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Як і коли заготовити калину на зиму

Оптимальний час для збору ягід – після перших приморозків. Якщо зірвали до того, покладіть калину у морозильну камеру, буде ефект приморожування ягоди, а потім переробляйте.

Варто відзначити, що ягоди калини зберігають корисні властивості і в сушеному вигляді. Тому з них можна готувати морси, соки чи відвари, також калину, завдяки високому вмісту пектину, можна використовувати для приготування домашнього мармеладу.

Якщо калина росте у дворі, можна ягоди залишити на дереві і зривати у міру потреби до самої весни. Якщо ягоди купили, на зиму їх можна заморозити.
  • Швидкий рецепт. Змолоти ягоди блендером та засипати цукром, підігріти до 40 ОС, щоб цукор розчинився. Цукру дати до смаку (якщо зберігати в холодильнику) або 1:2 (якщо зберігати у підвалі).
  • Сироп-желе. Залити калину окропом на 3-4 хв, покласти на сито і перетерти, можна віддушувати і через марлю, додати цукор, трохи підігріти, щоб він розчинився.
  • Калина з цукром. Пересипати шарами калину з цукром. Верхній шар має бути цукор. Вона пускає сама сік. Стоїть роками.
  • Гірлянда з калини. Зрізати китиці зі шматочками гілки (3-10 см). Взяти довгу мотузку і по одній китиці прив’язувати калину через 10-15 см. І так 25-30 штук. 1 китиця – на 1 компот. Зберігати можна просто в кімнаті.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook