Штучний мед сам по собі — звичайний підсолоджувач, нічого небезпечного в ньому немає. Однак недобросовісні виробники та продавці часто пропонують покупцеві такий продукт, видаючи його за натуральний, за відповідної йому високою ціною. В лабораторних умовах відрізнити штучно виготовлений продукт від натурального простіше простого — перш за все, в його складі немає пилку — головного маркера натурального меду (або вона присутня в дуже малій кількості — якщо продукт додавали натуральний). Немає в продукті і ферментів, а ось зміст оксиметилфурфурола досить висока.
Але що робити пересічному покупцеві, який прийшов у магазин або на ринок, щоб не нарватися на підробку? Є рецепт, що дозволяє відрізнити натуральний продукт від штучного в домашніх умовах?
Існує декілька простих способів перевірити мед перед покупкою:
- Зверніть увагу на консистенцію: можна надати цукрового сиропу смак і аромат, подібні з натуральними, однак надати особливу консистенцію продукту неможливо. Справжній мед стікає з ложки безперервною цівкою — стрічкою, утворюючи в місці стікання невеликий горбок, а потім розтікається по поверхні тарілки. Він не капає, не бризкає, його навіть можна намотати на ложку. Коли в ложечці залишається зовсім небагато, цівка переривається, і залишки її повертаються назад до ложки.
- Справжній мед має особливу властивість — при розсмоктуванні у роті він викликає легке першіння в горлі. Фальсифікат ніколи не дасть такого специфічного першіння.
- При розчиненні у склянці з чистою водою натуральний продукт не дає осаду, ні райдужної плівочки на поверхні, ні каламутній суспензії — все це ознаки фальсифікату.
- Якщо в середині зими вам пропонують купити рідкий мед — швидше за все, перед вами штучний продукт. Справжній повинен кристалізуватися вже до початку холодів (винятком можуть бути лише акацієвий і вересовий сорту), рідкий мед в кінці сезону — перетоплений і втратив всі корисні властивості, або фальсифікат.
- Штучний продукт яких не має смаку взагалі, або має присмак карамелі або навіть паленого цукру.
- Розітріть трохи меду між пальцями — натуральний повністю вбереться, штучний утворює грудочку.
- У цьому продукті бджільництва немає води взагалі — якщо ви опустите в нього шматочок хліба і залишити на кілька хвилин, він не розмокне. Можна капнути трохи на аркуш паперу й почекати — зворотна сторона листа повинна залишитися сухою. Штучний містить воду і таку перевірку точно не витримає.
- Визначити, чи є в ньому домішки з крохмалю, допоможе наступний рецепт: потрібно приготувати розчин з води і меду і додати в нього трохи йоду. Якщо розчин забарвиться в синій колір — перед вами продукт згущений за допомогою крохмалю.
- Наступний рецепт допоможе виявити крейда в складі продукту: розчиніть мед у воді в пропорції 1:2 і додайте краплю оцтової есенції. Якщо суміш шипить і піниться, у складі продукту присутній крейда.
- Самий надійний рецепт відрізнити натуральний мед — купувати його в сотах, підробити їх просто неможливо. Поцікавтеся у продавця, чи є у нього сотовий мед — у шахраїв, швидше за все, такого не виявиться.