Цією формулою розрахунку продуктів для тортів різного діаметру користуються кондитери. Нею поділилася у дописі Юлія Вафелька. Щоб з’ясувати необхідну кількість продуктів для тортів різних діаметрів, треба поділити квадрати цих діаметрів (d – діаметр):
(d (вашої форми) х d (вашої форми)) / (d (форми у рецепті) х d (форми у рецепті))
“Якщо, до прикладу, в рецепті вказані продукти для торта діаметром 18 см, а нам потрібно спекти торт розміром 26 см, тоді треба (26х26)/(18х18). Виходить приблизно 2,1. Тобто інгредієнти потрібно збільшити у 2,1 рази, зробити орієнтовно подвійну порцію.
Ще один приклад. Якщо маємо форму 28 см, а продукти у рецепті вказані для форми 18 см. Тоді: (28х28)/(18х18) виходить 2,41. Тобто пропорції інгредієнтів для форми 28 см треба збільшити в 2,4 рази”.
Також можна скористатися таблицею.