Колись я купувала для десертів ванілін, ванільний цукор або ароматизатор ванілі. Але часто мені попадалася “підробка” – без запаху або порошок сильно гірчив. А згодом вичитала, що ванільний екстракт можна зробити своїми руками. Спробувала – і не пошкодувала. Тепер не купую ніяких порошків чи есенцій – використовую тільки домашній екстракт.
Він дуже ароматний, має природний натуральний запах ванілі. Екстракту виходить досить багато, тому вистачає надовго. Та й зрештою він натуральний, ніякої хімії!
Для приготування екстракту потрібно 1-2 стручки ванілі завдовжки до 20 см і 100 мл горілки. Стручки мають бути свіжими, м’якими, маслянистими – в таких більше аромату. Стручок треба розрізати поздовж, ножем вибрати насіння, порізати маленькими шматочками. Усе залити горілкою (і стручок, і насіння).
Перелити у скляну пляшечку з темного скла або прозору (тоді зберігати обов’язково у темному місці). Вона обов’язково має дуже щільно закриватися!
Поставити на 2 місяці у темне місце, щотижня струшувати. За цей час екстракт стане коричнюватого кольору, буде дуже ароматний, а запах горілки зникне. Такого екстракту треба додавати по 1 ч. ложці на 0,5 кг тіста. У крем можна давати менше, але все треба пробувати.