- Перед обсмажуванням в клярі більшість продуктів потрібно відварити або обсмажити. Це не поширюється на фрукти і рибу, оскільки їм буде достатньо обсмажування безпосередньо в тісті.
- Щоб кляр вийшов повітряним і ніжним, його потрібно збивати віночком, міксером або блендером.
- Якщо ви готуватимете соковиті продукти, використовуйте густий кляр, він створить щільну кірочку, через яку соку буде складніше просочуватися. Для сухуватих продуктів краще приготувати рідкий кляр, щоб вони змогли просочитися олією.
- Якщо хочете отримати рум’яну і пористу кірочку, використовуйте для приготування кляру газовану мінеральну воду.
- Щоб надати стравам пікантності і поліпшити їхній смак і аромат, додайте у тісто прянощі. Також у кляр можна додавати подрібнену і злегка обсмажену цибулю, нарізаний болгарський перець, зелень, часник, гриби, тертий сир і горіхи. Куркума надасть кляру жовтого кольору.
- Щоб зробити пишний кляр, додайте в нього окремо збиті до густої піни білки. Вимішувати такий кляр треба ложкою, дуже акуратно.
- Щоб скоринка була хрусткою, додайте замість молока воду, пиво.
- Ложка-дві коньяку, горілки, вина або домашньої настоянки попередить всмоктування олії у кляр.
- Обов’язково дайте тісту для кляру трохи постояти, щоб клейковина втратила свою еластичність і тісто краще приставало до продуктів, які збираєтеся обсмажувати.
- Інгредієнти для кляру мають бути обов’язково холодними, а смажити шматочки треба в розпеченій олії.