Город Садиба

Як краще зберігати часник, щоб довго лежав та не псувався

Пропонуємо ознайомитися з корисними порадами щодо зберігання часнику.

Коли збирати

Викопуйте часник вилами у суху сонячну погоду та залиште його сушитися на ділянці протягом 5 днів. Далі перенесіть головки сушитися в приміщення чи на горище. У сухого часнику обріжте повністю коріння й стебла завдовшки 10 см від голівки.

Де зберігати 

Щоб часник не відганяв нове коріння, обпаліть його за допомогою запальнички. Від цвілі, опустіть голівки часнику в розчин з півлітра рослинної олії, яку кип’ятіть на вогні 2 години, після капніть 10 крапель аптечного йоду. Після занурення підсушіть часник.

Озимий часник зберігайте в холодних приміщеннях, а яровий в теплих. Можна зберігати на лоджії в картонних коробках чи в мішках з натуральної тканини. Температуру в приміщенні тримайте від +3 до -5 градусів та вологість 50-80%.

Методи зберігання

В пучках чи косах. Заплетений в коси часник підвісьте у прохолодному та темному місці.

В сітці. Покладіть голівки часнику в картопляні сітки та повісьте їх під стелею. Періодично оглядайте часник та прибирайте пошкоджені чи згнивші плоди.

В солі. Наповніть часником скляні банки чи дерев’яні ящики та перетрусіть його кухонною сіллю. Верхні та нижні шари солі повинні бути не менше 3 см.

В борошні. Обсипте часник пшеничним борошном, наповніть ним скляні банки та закрийте кришками.

В лушпинні цибулі. Складений у картонний ящик часник пересипте лушпинням цибулі та перенесіть на верх шафи.

В харчовій плівці. Голівку часнику обгорніть харчовою плівкою в два шари.

В деревному попелі. В картонний ящик насипте шар попелу заввишки 2 см., розкладіть на нього голівки часнику, а наверх засипте попелом, далі знов часник й так до верху.

В парафіні. Розтопіть парафін та опустіть в нього голівки часнику й залиште, щоб він застиг.

В стерильних банках. Наповніть часником сухі скляні банки, закрийте кришками та закатайте.

В тканинному мішку. Замочіть мішок у сольовому розчині й просушіть, після наповніть його часником та залиште відкритим.

Дата публікації: 08.09.2021 img Поділитися