Молоді листочки кульбаби багаті на різноманітні вітаміни, зокрема С, Е, В1, каротин і мінеральні солі заліза, фосфору, магнію, кальцію. Тому з листочків травниця Віра Карась з Волині радить готувати корисні й дуже смачні салатики.
Для цього зірвані листочки слід залити водою, в якій попередньо розвести столову ложку солі. Залишити на 30-40 хвилин, а тоді відтиснути і дрібно порізати. Додати дрібно порізані варені яйця, спеції, заправити майонезом – вітамінний смаколик готовий.
«Цей салат нормалізує рівень цукру в крові, – розповідає травниця. – А ось тим, у кого проблеми з печінкою, раджу робити такий салатик.
100 грамів листя на півгодини замочити в сольовому розчині, тоді дрібно порізати, додати редиску та зелену цибульку. Заправити олією і, смакуючи, очищувати печінку.
З молодого листя, яке рвуть ще до цвітіння, можна приготувати вітамінний салат, який збуджує апетит та оздоровлює кров. Також його їдять за недокрів’я.
Ще листя можна кришити по чотири-п’ять штук в суп, коли дошкуляє печія.
Окрім цього, листочки кульбаби обов’язково сушу. Адже вони напрочуд корисні при діабеті. Хворим на цю недугу потрібно столову ложку подрібненого листя залити склянкою окропу, настояти, процідити й випити протягом дня.
До речі, вчені довели, що настої, чаї з кульбаби омолоджують організм, запобігають процесам старіння. Також вони допомагають при відчутті важкості у шлунку та при накопиченні газів».