А ви куштували хоч раз вареники “З піском”? Якщо ні, то обов’язково приготуйте! Цю традиційну українську страву потрібно неодмінно скуштувати! Вареники з такою начинкою у різній місцевості називають по-різному: “з таком”, “з потрібкою”, “із затіркою”, “з пихом”, “з осипкою”, “із сопкою”, “солонина”, “шупеня” або просто – з мукою або з салом. Ще з такою начинкою пекли пироги.
Вареники “З піском”
- Тісто: 500-550 г борошна, 300 мл кефіру, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка солі, 1 яйце.
- Начинка: 500 г сала, 2 цибулини, 5 ст. ложок борошна, сіль до смаку.
Приготувати тісто: в мисці з’єднати кисляк (нагрітий до теплого стану), яйце, сіль. Перемішати. Окремо просіяти борошно, до нього додати соду, перемішати. Далі додати борошно до рідини і замісити м’яке та еластичне тісто. Потім накривти його рушником і дати йому відпочити на 20 хвилин.
Приготувати начинку: сало нарізати шматочками, викласти на пательню, смажити помішуючи до шкварок. Вийняти їх у миску, а розтоплений смалець злити, його можна використовувати у приготуванні страв. Шкварки перемолоти на м’ясорубці. Нарізати цибулю кубиком, обсмажити її пательні, де готували шкварки, смажити помішуючи до золотистого кольору, далі викласти до перемелених шкварок. Окремо на сухій пательні обсмажити борошно до золотистого кольору. Додати його до цибулі та шкварок, посолити і все гарно перемішати. Начинка для вареників готова.
Тісто поділити на рівні невеличкі шматочки, розкачувати їх у коло, викладати посередині начинку, заліплювати краї й формувати вареник. Складати вареники на поверхню присипану борошном.
У каструлі нагріти воду до кипіння, посолити її. Кинути вареники, помішуючи варити 5 хвилин. Вийняти у миску, полити засмажкою з цибулі. Вареники “З піском” готові, подавати їх зі сметаною.
Рецепт і фото – Марини Ткаченко. Більше відеорецептів господині можна переглянути тут: https://www.youtube.com/@ukrcook/videos
Також радимо інші цікаві перевірені рецепти вареників:
- Дріжджові вареники
- Пухкі ліниві вареники. Навіть смачніші за справжні!