Сучасній людині відомо про різноманітні консерванти та харчові добавки, які використовують виробники. В раціоні все частіше починають з’являтися більше фруктів, зелені, різноманітних овочів та ягід. Інтуїтивно людина прагне до здорового та безпечного харчування.
Але не завжди корисні продукти можуть зберігатися весь рік. Пропонуємо ознайомитися з кількома способами зберігання продуктів.
Швидке заморожування
Морозильні камери можуть зберігати замороженими продукти кілька місяців. Для пакування продуктів та подальшої заморозки, користуються контейнерами й пакетами зі спеціальною позначкою.
Бажано заморожувати продукти на одну порцію, щоб повторно не потрібно було повертати їх до морозилки. На пакуванні роблять позначки про дату заморозки та назву продукту.
Щоб температура в камері різко не підвищилась, завантажувати її свіжими продуктами потрібно в розрахунку: 1 кг на 8 літрів об’єму.
Сушіння
Методом висушування заготовляють такі продукти як фрукти, зелень, лікарські трави та овочі. Якщо ці продукти правильно висушити, в них збережуться корисні вітаміни та мікроелементи.
Найпростіше сушаться зелені овочі та лікарські трави. Трави розкладаються в один шар на провітрюваному горищі або зв’язують у пучки та підвішують на протязі.
Зелень промивають, струшують зайву вологу та розкладають на серветці, накривши зверху марлею. Серветку регулярно міняють на суху. Повністю зелень висохне лише через тиждень.
Фрукти такі як абрикоси, яблука, сливи, груші та виноград, перед сушкою потрібно помити, видалити серцевину чи кісточки й перенести їх сушитися в затінку на свіжому повітрі.
З овочів сушать баклажани, моркву, горох, часник, перець та квасолю. Їх потрібно порізати на тоненькі шматочки, занурити в підсолений окріп 1 ст. л. на 1 літр води, а потім обдати холодною водою. Сушать їх так як зелень, на протязі 10 днів та регулярно перевертають.
Вакуумне консервування
Законсервовані, таким пристроєм продукти, зберігаються тривалий час та не втрачають свої корисні властивості. Для цього використовують помпу та спеціальні багаторазові кришки й звичайні скляні банки.
Далі потрібно весь процес консервування робити згідно з інструкцією до пристрою, яка додається.
Така консервація може зберігатися в три рази довше ніж звичайна.
Головне, банка повинна бути на шийці цілою. Для кращої герметичності додають ущільнювач під кришку, а рідину заливають за декілька сантиметрів до верху.
Накачувати повітря в банку потрібно від 6 до 20 разів. Старими кришками користуються після ретельної їх перевірки на герметичність.
Використовуючи сучасні методи консервування, зникає потреба кип’ятіння, закручування та вкутування консервації.