Проблема підвищеного тиску актуальна не тільки для українців, а й для мешканців багатьох країн світу. У Хельсінському університеті була створена спеціальна дослідницька група, завданням якої було дослідження природних напоїв, які здатні знизити підвищений кров’яний тиск і покращити роботу судин.
Експериментальне дослідження показало, що тривале вживання соку брусниці знижує високий кров’яний тиск і покращує роботу кровоносних судин.
Так, за словами доктора Енн Ківімякі, група вчених провела експериментальне дослідження за участю лабораторних щурів з гіпертензією. Близько 3 місяців тваринам давали соки журавлини, чорної смородини і брусниці. Ці ягоди у великій кількості містять в собі поліфеноли, які знижують ризик серцево-судинних захворювань.
Результати досліду показали, що розбавлений брусничний сік значно знижував високий кров’яний тиск, а концентрований напій позитивно впливав на стан судин. При цьому він не перешкоджав віковому підвищенню артеріального тиску. Ефект від інших соків був не так помітний.
Як зазначила авторка дослідження, отримані дані необхідно перевірити на людях з трохи підвищеним тиском.
“Брусничний сік не замінить ліки, але це добра добавка до їжі, – вважає Ківімякі. – Ці експериментальні висновки потребують доказів порівняльних клінічних досліджень на здорових індивідах із незначно підвищеним артеріальним тиском, яким на даний момент дали рекомендації щодо харчування та способу життя замість медикаментозної терапії. Брусничний сік не замінює ліки, але це хороша дієта додаток”.