– Мені іноді кажуть, що забираю хліб у лікарів, – каже пан Віктор. – Лікарі, мовляв, лікують, а я переманюю до себе хворих. Це неправда! Я не заважаю лікарям. Навіть тому, що будь-який хворий першим ділом іде саме в поліклініку. Якщо офіційна медицина використовує здебільшого препарати хімічного походження, які мають побічну дію, то я для лікування застосовую народну медицину, якій вже більше 2000 років, – цілющі гриби.
Віктор називає себе практикуючим фахівцем з лікарських грибів. Інформацію збирав по піщинці, вивчив безліч літератури від журналів з мікробіології до книг вітчизняних і зарубіжних авторів. Зустрічався з травниками і цілителями, записував їхні перевірені рецепти, відвідував різноманітні семінари. Відтак Віктор розробив свої препарати. А щоб засоби були високої якості, сам заготовлює і вирощує гриби. Буде хороша сировина – буде і результат, переконаний фунготерапевт.
Найширше застосовують гриби у народній медицині в Китаї, Кореї, Тибеті і Бірмі, розповідає Віктор. Один з найпопулярніших грибів – рейши. На Сході його називають скарбом Імператорів. Східні цілителі використовували рейши як засіб, що відновлює сили і пам’ять, піднімає настрій, зберігає і підтримує молодість людини. Зараз доведена антиоксидантна активність грибів і ефективність при серцевих захворюваннях.
Ще одним популярним грибом є шиітаке, який має сильні протигрибкові, протипухлинні та противірусні властивості. Цей гриб також допомагає знижувати рівень холестерину в крові, добре нормалізує тиск.
Найвідомішим і найпопулярнішим «нашим» грибом є червоний мухомор. Його здавна застосовують для лікування радикуліту, нервових розладів, шкірних хвороб і навіть раку.
– Розповім один з рецептів: зрізані мухомори потримати два дні в прохолодному місці, потім укласти шматки в банку, налити горілки стільки, щоб вона на палець покривала гриби, – каже Віктор Чикуйонок. – Банку поставити в льох або холодильник, щоб витримати рівномірну температуру. Через два тижні процідити. От і готове зілля. Добре втамовує ревматичні болі, а радикуліт і зовсім виліковує, якщо натиратися регулярно.
Гриб чага також є дуже цінним. Його застосовують як симптоматичний засіб при гастриті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.
Унікальним грибом є веселка. Імовірно, за цілющими властивостями йому немає рівних. Письменник Бальзак вилікував виразку шлунка саме настоянкою веселки. А ще вона має протипухлинні властивості: стимулює вироблення в організмі речовин, які вбивають ракові клітини і не дають їм формуватися в пухлину.
– Веселку я заготовлюю впродовж всього літа, майже до заморозків, – каже Віктор. – З неї можна робити настоянку на горілці або просто сушити.
Лисички містять речовину, яку не зносять черв’ячки, а також гельмінти всіх видів.
– Ви, напевно, скажете, що щороку їсте багато лисичок, а гельмінти все одно є, – зауважує фунготерапевт. – Усе дуже просто: протигельмінтна речовина, що міститься у грибах, руйнується вже після нагрівання до 60 градусів. Сіль її також руйнує, от і виходить, що користі ніякої, хоч тонну з’їж.
Інша річ, якщо зробити горілчану настоянку: 2 ст. ложки подрібнених свіжих грибів (сухих – 3 ч. ложки з чубком) залити 150 г горілки і настояти 2 тижні в холодильнику, а потім, не фільтруючи, а тільки періодично збовтуючи, приймати по 1 ч. ложці на ніч.
– Ефект буде дивовижний: від гостриків та від аскарид і сліду не залишиться, не буде й їхніх яєць, – каже пан Віктор. – Можна лисички висушити (краще на сонці) і перемолоти на кавомолці. Цей порошок зберігати в паперовому пакеті в сухому затіненому місці (до двох років). Приймати з водою: налити в склянку приблизно 100 мл окропу і дати охолонути 5 хв. Всипати 1 ч. ложку порошку і накрити кришкою. Можна пити коли охолоне (через 30 хв) або пізніше протягом дня. Збовтати розчин ложкою і випити з осадом натщесерце і 30 хв не їсти. Пити 2–3 рази на день упродовж 10–15 днів.
Гриби сморчки помічні «для зору»: колись ними лікували короткозорість, вікову далекозорість і катаракти. У наш час у них знайшли речовини, які не тільки зміцнюють очні м’язи, але й працюють з кришталиком ока – не дають йому мутніти.
Клітини гриба-дощовика (порхавки) засмоктують в себе немов пилососом атоми важких металів і радіонуклідів, а опеньки мають протигрибкові, противірусні і протизапальні властивості.
Гливи мають високий вміст полісахаридів, які відповідальні за протиракову дію гриба.
Численними дослідженнями було доведено, що глива ефективна як при доброякісних, так і при злоякісних пухлинах. А ще полісахариди гливи здатні блокувати дію канцерогенних і токсичних речовин. Клітковина цього гриба нормалізує діяльність кишкової мікрофлори, знижує кров’яний тиск і зменшує ризик серцево-судинних захворювань.