Цикорій відомий багатьом як чудовий аналог кави, що дозволяє отримати заряд бадьорості впродовж дня. На відміну від кавових зерен, він не містить кофеїну, тому може вживатися як дітьми і вагітними, так і людьми, яким за станом здоров’я кава протипоказана.
До того ж цей напій використовується з лікувальною метою та є хорошою профілактикою багатьох захворювань.
Що таке цикорій
Цикорій – це рослина, яка практично всім добре знайома. Росте вона вздовж доріг, на лісових галявинах, на луках, уздовж сільських вулиць та й прямо на посівах. Світло-сині квітки цикорію на кінцях жорстких стебел зібрані в кошики, і синіють вони з липня до пізньої осені. Саме ця багаторічна рослина використовується для напою та приправ.
Крім того, існує салатний цикорій, його відрізняють більш м’ясисті коріння і стебла. Це окультурений дворічний підвид цикорію, який вирощують для салатної форми.
У харчовій промисловості використовують переважно корінь рослини. Із обсмаженого меленого кореня роблять смачний корисний напій. Для салатів та інших страв його застосовують як кулінарну добавку. А під час виготовлення кондитерських виробів він – натуральний кавовий ароматизатор.
Цикорій корисний для обміну речовин
У корені рослини міститься безліч різних корисних речовин, вітамінів і з’єднань. Йдеться передусім про інулін, завдяки якому цикорій добро впливає на обмін речовин і травну систему. Також корінь цикорію містить вітаміни групи В, дубильні речовини, каротин, органічні кислоти і багато макро- та мікроелементів.
У розчинному цикорію всі ці корисні речовини зберігаються, адже порошок напою цикорію виготовлений із висушеного екстракту коренів, що не зазнавав хімічної обробки.
- для системи травлення. Напій добре впливає на мікрофлору кишечника, істотно знижує ризик запальних процесів у цьому органі травлення. Інулін сприяє зростанню корисних біфідобактерій і засвоєнню кальцію. Для підтримки травної функції особливо корисний цикорій у поєднанні з шипшиною.
- для серцево-судинної системи. Цикорій не містить кофеїну, якого мусять уникати люди з проблемами серця. Отже, він не має протипоказань і вкрай корисний для людей, хворих на гіпертонію, неврастенію, депресією, безсоння та мігрень.
- для нервової системи. Напій на основі коренів і квітів цикорію дає заряд енергії та сприяє активності розуму і тіла. Він має заспокійливу дію на нервову систему людини завдяки вітамінів групи B, що входять до його складу (саме ці вітаміни “відповідають” за чудовий настрій, міцний сон, енергійність і бадьорість).
- для хворих на діабет та ожиріння. Цикорій сприяє зниженню цукру і шкідливого холестерину в організмі, що дуже важливо при діабеті. При регулярному вживанні він нормалізує роботу травної системи і сприяє більш швидкому насиченню. Саме тому цикорій рекомендують використовувати для схуднення. До того ж, цикорій має низьку калорійність – усього 21 Ккал на 100 г продукту.
Крім того, цикорій можна вживати вагітним і мамам, які годують малюків. Але все повинно бути в міру, дотримуючись добової норми.
Чи є шкода від цикорію
Цикорій є лікарською рослиною, тому корисні речовини і вітаміни, що містяться в ньому, мають певні обмеження щодо добової норми прийому. Для визначення оптимальної кількості напою, найкраще ознайомитися з інструкцією виробника.
Так, не рекомендується вживання цикорію в великих кількостях під час вагітності або при годуванні груддю. Він може викликати алергічну реакцію у людей, чутливих до рослин родини складноцвітих (амброзії, хризантеми, чорнобривцям, маргаритки та інших).
Через те, що під впливом магнію та аскорбінової кислоти напій розширює судини й розріджує кров, він протипоказаний людям з гіпотонією або частими стрибками тиску.
Не буде цикорій корисний також тим, хто страждає від варикозного розширення вен, на геморой або жовчнокам’яну хворобу.
В разі відсутності протипоказань і дотримання рекомендацій цикорій буде однозначно корисний для організму й допоможе відновити здоров’я.