український борщ

Три рецепти українського борщу: полтавський, гуцульський і з чорносливом

Український борщ належить до культурної спадщини ЮНЕСКО. Рецептів борщу - тисячі, у кожної господині свій. Але всі їх об'єднує п'ять базових інгредієнтів: картопля, буряк, капуста, цибуля, морква. Але є цікаві рецепти приготування борщу.

Борщ полтавський з галушками

1 курка або качка (близько 1 кг), 2 середні буряки, сіль, мелений чорний перець, 2 ст. ложки масла, 4–5 ст. ложок томатної пасти, 1 ч. ложка оцту, 1 велика цибулина, 1 невелика морквина, 3–4 картоплини, 500 г капусти, 3 лаврові листки, 5–6 горошин чорного перцю, 4–5 зубців часнику, 0,5 скл. сметани, 2 ст. ложки посіченої петрушки. Для галушок: 2 ст. ложки гречаного борошна, 1 ст. ложка гарячої води, сіль, мелений чорний перець, 1 яйце.

  • Птицю промити, залити холодною водою і варити до готовності, знімаючи піну. Вийняти з бульйону, трохи охолодити і нарізати шматочками.
  • Буряк нарізати тонкою соломкою, посолити і поперчити. На сковороді розігріти половину масла, викласти буряк, влити трохи бульйону і тушкувати до м’якості 45–50 хв, підливаючи води або бульйону.
  • Насамкінець додати томатну пасту й оцет, прогріти ще 15–20 хв. Цибулю і моркву нарізати дрібною соломкою.
  • Розігріти на сковороді масло, обсмажити овочі до м’якості. Картоплю порізати, капусту нашаткувати.
  • Приготувати галушки: гречане борошно (можна перемолоти у кавомолці гречану крупу), розвести ложкою окропу, посолити, поперчити, вбити яйце. Приготувати тісто, за консистенцією схоже на густу сметану.
  • У бульйон, що кипить, додати картоплю капусту. Через 15 хв – буряк і пасеровані овочі, ще через 5 хв – галушки, лаврові листки і перець.
  • Часник почистити, потовкти і додати в борщ за 10 хв до закінчення варіння. У кожну тарілку покласти ложку сметани і додати зелень.

Гуцульський борщ

4-5 картоплин, 200 г свіжої капусти, 31 г буряків, 5 г сушених грибів, 10 г квасолі, 20 г моркви, 9 г петрушки (корінь), 20 г моркви, 18 г цибулі, 10 г жиру, 10 г томату-пюре, 1 г оцту, 2 г цукру, 0, 01 г чорного меленого перцю, 5 г солі, 10 г сметани, 400 г води та грибного відвару.

  • Капусту пошаткувати. Моркву, петрушку (корінь) та цибулю нарізати соломкою і пасерувати.
  • Сушені гриби зварити, нарізати соломкою. Попередньо перебрану й замочену квасолю зварити до готовності.
  • У киплячу воду покласти начищену і порізану кубиками картоплю, потім капусту й варити 15–20хв.
  • Потім додати нарізані гриби разом з відваром, варену квасолю, тушковані з томатом, цукром та оцтом буряки, пасеровані моркву, цибулю і петрушку, розведене у воді або бульйоні пасероване борошно, заправити сіллю, чорним меленим перцем і варити протягом 5–7 хв.
  • Подаючи на стіл, у тарілку з гарячим борщем влити сметани і додати трохи шкварок.

Борщ з квасолею та чорносливом

Шмат м’яса, 1 скл. квасолі, 1 буряк, 2 цибулини, 1 морквина, жменя чорносливу, перець, помідор, сіль, аджика, капуста.

  • М’ясо варити 30–40 хв, додати попередньо замочену квасолю і варити ще півгодини. Додати цілу цибулину і почищений сирий буряк. Варити до готовності буряка.
  • Порізати і обсмажити цибулю. Додати натерту моркву, ще через 5 хв. додати червоний солодкий болгарський перець.
  • Вийняти буряк з бульйону, порізати соломкою, викласти в цибулю з морквою, туди додати порізані або подрібнені помідори, 0,5–1 ч. ложку аджики і спеції.
  • Тушкувати 10 хв. Нашаткувати капусту, викласти в борщ, додати цілі зубчики часнику. Порізати чорнослив, вкинути вслід за часником.
  • Варити на малому вогні 10–15 хв. Капуста в цьому борщі повинна злегка хрумтіти. Покласти зелень і сметану.

Спробуйте також приготувати:

 

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook