Три рецепти медової випічки від галицьких господинь

Галицькі господині знаються на випічці. Багато переписів передають із покоління в покоління, зберігають родинні рецепти. До вашої уваги три вдалі рецепти медовиків.


Медівник родинний (рецепт Рудницьких-Пайкушів)

1 скл. меду, 1 скл. цукру, 3 яйця, 3 скл. борошна, 2 ст. ложки топленого масла, 1 скл. молока, 1 ч. ложка соди, 200 г родзинок, 0,5 ч. ложки кориці, 0,5 ч. ложки гвоздики, дрібка меленого мускатного горіха, 1 скл. січених волоських горіхів.

Мед та цукор розтопити, охолодити до теплого. Розтерти яйця, додаючи теплий мед із цукром. Поступово доливати молоко з содою, досипати пересіяне борошно і розтирати до однорідної консистенції. Відтак додати родзинки, горіхи та прянощі. Все добре розмішати ложкою. Тісто вили ти в малу форму, вистелену промащеним папером, і пекти приблизно 1 год: перші 20 хв при температурі 160-170 градусів, а тоді – 200-210.

Медівники із житнім борошном (рецепт Галі Ґенґало)

Для тіста: 2 скл. меду, 0,75 л житнього борошна, 0,5 л пшеничного борошна, 2 жовтки, 2 ст. ложки соди, 1 ст. ложка оцту. Для помадки: 3 ст. ложки какао, 3 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки води, 125 г масла.

Мед розтопити й остудити. Борошно пересіяти і вимішати із содою, погашеною оцтом. Доливаючи до борошна мед, замішувати тісто. Наприкінці додати жовтки. Ретельно вимішати тісто і поставити на 24 год в холодильник. Після того відрізати від тіста по шматку, перемішувати, розкачувати товщиною 1-1,5 см і вирізати формочками тістечка. Пекти при помірній температурі до темного кольору. Щоб приготувати помадку, всі складники покласти в черпак і нагрівати до утворення однорідної маси. Тістечка покрити шоколадною помадкою.

Медовий пляцок із чорносливом

Для тіста: 150 г цукру, 150 г меду, 2 ст. ложки молока, 2 яйця, 300 г борошна, 1 ч. ложка соди. Для крему: 100 г масла, 2 жовтки. 2 ст. ложки молока, 250 г цукру-пудри, 400 г сметани. Для начинки: 200 г чорносливу.

Розтопити мед та цукор. Молоко підігріти, всипати до нього соду, а як охолоне, влити його до меду. Потрохи додати пересіяне борошно і додати яйця. Замісити тісто та поставити на 1 добу у холодне місце. Розділити тісто на 3-4 частини. Пекти в замащеній жиром бритванці до золотистого кольору Приготувати крем: пудру розтерти із жовтками, додати молоко і варити на маленькому вогні до запустіння. Остудити. Сметану збити із пудрою. Масло добре розтерти із заварним кремом та збитою сметаною. Чорнослив запарити окропом, остудити. Порізати на маленькі шматки. Перемастити коржі кремом, викладаючи на крем чорнослив. Верх пляцка намастити кремом і посипати тертим шоколадом. Пляцок має постояти хоча б 12 годин перед споживанням.

За матеріалами

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook