Білий по-італійськи
50 г борошна, 0,5 л молока, м‘ясний фарш, цибуля, оливкова олія, спеції.
Борошно потрібно злегка підсушити на сковороді, зняти з плити, розвести молоком, щоб не було грудочок, скип‘ятити, посолити, додати масло й нехай потушкується на слабкому вогні 10 хвилин. Додати фарш, цибулю, оливкову олії та спеції. Це традиційна біла італійська підливка до макаронів та різото.
Універсальний
1 скл. вершків, 100 г твердого сиру, петрушка, кріп.
Натерти сир у невелику каструлю, залити вершками, так щоб сир покрило, але він не зовсім потонув і на малому вогні гріти, не доводячи до кипіння, так, щоб сир розплавився до однорідної, не дуже густої й не надто рідкої маси. Одразу ж подавати на стіл. Соус буде смачнішим, якщо додати трохи кропу, можна й петрушки. Окрім того, в нього можна додавати гриби, дрібно нарізані й попередньо відварені, натерті на тертку горіхи чи дрібно нарізану шинку, ковбасу, і навіть часник.
М‘ясний – для спагеті
50 г сирого м’яса, 50 г вареної ковбаси, 50 г вареного м’яса, 2 цибулини, морквина, 2 ст. ложки томатної пасти, 1 ч. ложка цукру, 1 ч. ложку оцту, перець, лавровий листок, гвоздика, мускатний горіх, сіль.
Варене м‘ясо, фарш, варену ковбасу, можна і сире м‘ясо, обсмажити, додати побільше нарізаної цибулі та крупно натертої моркви і також обсмажити. Підлити на сковороду води і покласти томатну пасту. Додати сіль, лавровий лист, перець, цукор, оцет, гвоздику, мускатний горіх.