Торт “Спартак” з апельсиновим кремом
Тісто: 6 ст. ложок молока, 2 ст. ложки меду, 1 скл. цукру, 1 яйце, 50 г маргарину або масла, 3 ст. ложки какао, 1 ст. ложка розпушувача або 1 ч. ложка погашеної оцтом соди, приблизно 2,5–3 скл. борошна.
Яйця збити з цукром, медом, молоком, додати маргарин, поставити на водяну баню, довести до бульбашок (приблизно піде 5 хв), додати какао, розпушувач, 2 скл. борошна, замісити тісто ложкою, потім домісити на столі з борошном. Перекласти готове тісто на парову баню (вогонь можна вимкнути), щоб тісто залишалося м’яким і легко розкочувалося. Тісто виходить дуже м’яке, а коли охолоне, стає тугішим, тому не давайте забагато борошна! Поділити тісто на части (виходить 6–10 коржів по 20–25 см у діаметрі, а для більшого або вищого торта замісіть тісто і крем на 1,2 або 2 порції). Розкочувати тонко кожен шматочок на пергаменті, випікати у розігрітій до 180–190 ОС духовці 3–5 хв до підсушування. Готові коржі складати один на один, поклавши зверху дошку для вирівнювання.
Крем: 0,7 л молока, 2 яйця, 300 г масла, 1 скл. цукру, 2 ст. ложки борошна, 2 ст. ложки крохмалу, 1–2 апельсини (цедра).
600 мл молока з цукром поставити на вогонь, опустити цедру (апельсини ошпарити окропом, цедру зрізати дуже тонко, без білої частити, бо гірчитиме), довести до кипіння. Накрити кришкою, залишити на 10 хв. Тим часом збити яйця з борошном, крохмалем і рештою молока. Довести цитрусове молоко до кипіння, влити тонкою цікою яєчну суміш, варити, помішуючи, до загустіння. Повністю охолодити, накривши плівкою в контакт з кремом. Збити масло добіла, по ложці ввести заварний крем.
Коржі перемазати кремом, накрити торт дошкою (якщо вона надто легка, покласти гніт), щоб коржі розрівнялися. Залишити на 1–2 год на столі для просочування, а далі сховати на ніч у холодильник. Зранку зрізати нерівні краї, полити помадкою.
До речі, готовий торт можна порізати на шматки і заморозити. Потім дістати, 2 год розморозити і насолоджуватися. Торт смаку не міняє!