До вашої уваги його величність торт «Спартак». Він ніжний, просто тане у роті… А який красивий у розрізі: шоколадні коржі чергуються із білим кремом. Ідеальне поєднання!
Історія походження десерту до наших часів, на жаль, не дійшла. Але збереглася його стара назва – «Симфонія». І нехай вас не лякає число 25. Готувати «Спартак» насправді зовсім просто, треба лишень знати деякі тонкощі. До речі, марудитися із розкачуванням коржів не обов’язково: можете спробувати приготувати класичний торт за рецептом «Спартак мащений», де коржі намазуються на деко, а не розкачуються.
«Спартак» класичний
На 25 коржів діаметром 26 см і товщиною трошки менше 2 мм або 12 більшого розміру. Тісто: 12 ст. ложок молока, 100 г маргарину, 4 ст. ложки натурального меду, 2 яйця, 300 г цукру, 2 ч. ложки соди (гашеної), 6 ст. ложок какао,750 г борошна (+150 г для підсипання). Крем: 2 л молока, 300 г манки (манну крупу змолоти на кавомолці, щоб крем був більш однорідний), 300 г цукру, 500 г масла, цедра лимона.
- Молоко, мед, яйця, цукор, маргарин змішати і поставити на водяну баню до розчинення цукру і маргарину.
- Ще до теплого додати гашену соду, какао, борошно (не все), замісити тісто. Має бути м’яке.
- Поділити на 24 частини (25-й корж з обрізків), скласти у миску, поставити на парову баню (мається на увазі гаряча вода, яку не обов’язково постійно підігрівати) і весь час там тримати, поки розкачуватимете коржі.
- Тісто має бути не туге, розкачуватися легко. Не тиснути. Щоб не прилипало до стола, підсипати борошна. Корж намотати на качалку і перенести на деко, проколоти виделкою. Найзручніше розкачувати і пекти на силіконовому килимку. Пекти при 180 °С 3 хв.
- Готові коржі складати один на один, а зверху покласти невеликий гніт (дерев’яну дошку).
- Крем: зварити манку, додати цукор. Коли вистигне, збити масло і по ложці додавати кашу, не перестаючи збивати. Додати цедру. Можна використати будь-який інший крем.
- Перемазаний торт полити шоколадною поливкою: 150 г чорного шоколаду і 100 г вершків розтопити на паровій бані і полити торт.
- Десерт добре зберігається у морозилці: треба лише за кілька годин до приходу гостей дістати.
«Спартак» мащений
Тісто: 6 яєць, 1,5 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 1,5 скл. сметани, 3 ч. ложки соди (погашеної), 9 ст. ложок розтопленого маргарину, 3 ст. ложки меду, 5–6 ст. ложок какао, 2–3 скл. борошна, ванільний цукор. Крем: 750 мл молока, 1,5 скл. цукру, 1,5 п. ванільного цукру, 3 ст. ложки крохмалю, 600 г масла.
- Збити яйця з цукром та ванільним цукром, додати сметану й соду, розтоплений маргарин і мед. Всипати какао та борошно. Збити до однорідної маси.
- Розмазувати по змащеній маргарином або олією (притрусити борошном) бритванці тоненьким шаром, щоб тільки покрити дно. Пекти, поки корж стане пружним, але не пересушити.
- Крем: зварити молоко з цукром та крохмалем, вистудити. М’яке масло збити, додавати по ложці у зварену масу.
- Перемастити коржі кремом і залишити просочуватися на добу при кімнатній температурі (не в холодильнику).