Торт “Спартак” литий
4 яйця, 150 мл жирної сметани, 1 скл. цукру, 6 ст. ложок (40-45 г) розтопленого масла, 1 ст. ложка рідкого меду, 1 ч. ложка соди (погасити 1 ст. ложкою оцту), 4 ст. ложки какао, 1,3 скл. борошна. Склянка об’ємом 250 мл. Форма 20–23 см діаметром.
Збити яйця з цукром до пухкості. Додати сметану, розтоплене масло, мед, соду (погасити). Легко збити. Борощно змішати з какао і ввести в рідку масу, перемішати. Готове тісто, як густа сметана. Випікати на силіконовому килимку або (щедро!) змащеному олією пекарському папері або змащеному маргарином деку. Набирати тісто ложкою і тонко розмащувати. Пекти при 190 О 4–8 хв. Коржі добре відстають, якщо постоять 30 с. Готові коржі краще один на один не складати, бо можуть склеїтися. Дивіться, що не пересушити! Виходить приблизно 10 коржів по 20 см.
Крем заварний з маслом на 0,6-0,7 л молока. Перемастити (можна одразу після випікання), покласти рівну дошку (гніт), залишити на ніч. Зранку прикрасити.
Рецепт Лілії Котельнікової