Маринади для курятини
АМЕРИКАНСЬКИЙ на 2 кг курятини 2 ст. ложки оцту, дрібка кориці, 3–4 ст. ложки гірчиці, 1 скл. олії, 2–3 зубці часнику, сіль, перець, лавровий листок, прянощі. Олію збити з гірчицею до стану майонезу, додати решту складників. Змастити курятину, витримати добу в холодильнику. Запекти.
АПЕЛЬСИНОВИЙ на 1 кг курятини 3 апельсини, 2 цибулини, 1 зубець часнику, імбир, 20 г меду, сіль, перець, прованські трави. З двох апельсинів видавити сік, а з одного зняти цедру. Імбир порізати невеликими шматочками. Підігріти апельсиновий сік, додати цедру й імбир, розчинити мед, трохи посолити і поперчити. Цим маринадом залити курку і залишити на 30 хв. Додати порізаний шматочками апельсин і цибулю, вичавлений часник, посолити і поперчити. Запекти.
ВЕРШКОВИЙ на 1 кг курятини 250 г жирних вершків, пряні трави, 1 гостра перчина. Вершки збити виделкою зі спеціями (сіль, білий перець, солодкий червоний перець), додати сушені трави (базилік та розмарин). Залити курятину, посипати подрібненим перцем. Запекти.
Соуси до птиці
ЦИБУЛЕВО-ІМБИРНИЙ: 2 цибулини, 2 ст. ложки соєвого соусу, 10 г свіжого імбиру, 1 ч. ложка солі, по 1 ст. ложці томатного соусу і прянощів для м’яса, 1 зубець часнику, 50 мл олії. Подрібнити, перемішати, замаринувати м’ясо, залишити мінімум на 1 год.
КАРІ: 0,5 кг цибулі, 150 г томатного пюре, 100 г масла, 1 ч. ложка цукру, 150 г жирних вершків, 4 см кореня імбиру, 0,5 гострої перчини, 4 зубці часнику, 1 ст. ложка карі, сіль. Дрібно порізану цибулю томити 30 хв у маслі. Імбир і часник потовкти у ступці з 1 ч. ложкою солі, перемішати з карі, додати до цибулі. Влити томатне пюре, довести до кипіння і посолити. В соус викласти курку, перемішати, накрити кришкою і на малому вогні тушкувати ще 20 хв.
СИРНИЙ: 3 зубці часнику, 300 г плавленого сиру. Стушкувати курятину у мінімальній кількості води, додати сир, накрити кришкою, а через 10 хв додати подрібнений часник, перемішати. Готово. Соус можна загустити крохмалем.